5 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
Igazi cukrász recept:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
6 tojás
1 cs. sütőpor
Üsd az egész tojásokat a keverőtálba és habverővel verd 5 percen keresztül.
Add hozzá a cukrot és keverd tovább még 2 percig.
Végül lassan, fakanállal forgatva add hozzá a lisztet.
Mehet a kivajazott lisztezett formába, 180 fokon kb. 30 percig süsd.
Pici titok: Mindig tegyél a piskótához egy csipet sót, jobban kihozza az ízeket!
Igazi cukrász recept:
Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá a cukor kb 2/3-ával.
A tojások sárgáját is verd keménnyé a cukor maradékával. A kemény tojásfehérje lesz az alap, ebbe forgasd bele a habbá vert sárgáját.
Ezt csináld a kezeddel, az ujjaiddal, hogy meg ne sértsd a tészta alapot, ne törd össze. Ezért inkább csak “forgasd össze” a fehérjét és a sárgáját. A lisztet jól keverd el a sütőporral egy tálban, majd egy sűrű szövésű szitán keresztül lassan adagold hozzá az összeforgatott alapodhoz. 3 részletben szitáld bele.
A masszát öntsd kivajazott és belisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába. 160 fokon kb. 45 perc alatt sül készre.
Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, könnyű, lágy, puha sütemény. Igazi jolly joker, mely rengeteg variációs lehetőséget kínál! Kenheted lekvárral, krémmel, pudinggal, tehetsz bele gyümölcsöt, csokoládét, diót, mogyorót, de csak egyszerűen megporcukrozva is remek desszert.
Így lehet a tojások szétválasztása nélkül is rendkívül finom és lágy piskótát készíteni
TIPPEK:
20 percig ne zavard a piskótát a sütőben! Ha rányitod a sütőt, össze fog esni a tészta!
Ha megsült, ne vedd ki azonnal, de nyisd ki a sütőajtót, hogy azért tudjon hűlni!
Mielőtt megtöltöd, mindig várd meg, hogy teljesen kihűljön!
Ha körben elválik a formától, szinte biztos, hogy átsült, de tűpróbával ellenőrizd!
Csinálhatod kakaós változatban is. Ekkor 3 evőkanál kakaót is keverj a liszthez, viszont a liszt mennyiségét legalább 1 kanállal csökkentsd!
A tökéletes piskóta egyik titka a szoba hőmérsékletű tojás.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,4 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk . Minden lapot egyenként olvasztott langyos margarinnal lekenjük és feltekerjük,mint a bejglit. Fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, összemorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Külön-k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát, a kakaóport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a mézet, a nyírfacukrot és a narancs reszelt héját....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tápiókagyöngyöt egy lábasba szórjuk, és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje. Várjuk, amíg megszívja magát a vízzel (pár perc alatt megvan). 2. Adjuk hozzá a tejet, vaníliát, s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű