Szükségünk lesz (1 bögre=250 ml, 1 csésze=125 ml):
1 bögre natúr joghurt
1/2 bögre növényi olaj
1 csomag szárított élesztő
1 kv. kanál só
1 ev. kanál kristálycukor
3 csésze rétesliszt
A joghurtot az olajjal elkeverjük, majd alacsony lángon langyosra melegítjük.
Beledolgozzuk a sóval, cukorral és élesztővel elkevert lisztet. Csomómentes tésztát készítünk, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A tésztát sós és édes ételek elkészítéséhez is használom.
Ha kalácsot vagy fánkot készítek belőle, akkor kicsit több cukrot adok hozzá.
Az univerzális kelt tészta egy olyan, a konyhámban használt alap recept, amit sós és édes ételek elkészítéséhez is használok. A recept nagyon egyszerű, és ebből készítem a pizzát, a fánkot, az aranygaluskát… Néha egy kicsit variálok a hozzávalókon, de az alap recept nem változik. Adható hozzá rumaroma, reszelt citromhéj, több cukor, de még fahéj is. A tésztát lehet kicsit keményebbre is készíteni, ilyenkor egyszerűen növeljük a liszt mennyiségét, a kapott tészta pedig alkalmas arra is, hogy befonjuk. Ki mit szeret.
Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk. Kelesztőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt kovászt, és a vajat. Sima, ruganyos tésztát dagasztunk, le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, langyos...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát mikor össze dolgoztuk jól, akkor 30 percre félre tesszük kelni . Amikor duplájára nőtt elvágjuk 6 egyenlő részre ki nyújtjuk és megkenjük a masszával feltekerjük és meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben a cukrot elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut.Addig a vagy kenyérsütőgép táljába mérjük a többi hozzávalót, végül...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű