Családireceptkönyv.hu

Univerzális kelt tészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Szükségünk lesz (1 bögre=250 ml, 1 csésze=125 ml):

1 bögre natúr joghurt
1/2 bögre növényi olaj
1 csomag szárított élesztő
1 kv. kanál só
1 ev. kanál kristálycukor
3 csésze rétesliszt

Elkészítés:


A joghurtot az olajjal elkeverjük, majd alacsony lángon langyosra melegítjük.
Beledolgozzuk a sóval, cukorral és élesztővel elkevert lisztet. Csomómentes tésztát készítünk, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A tésztát sós és édes ételek elkészítéséhez is használom.
Ha kalácsot vagy fánkot készítek belőle, akkor kicsit több cukrot adok hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az univerzális kelt tészta egy olyan, a konyhámban használt alap recept, amit sós és édes ételek elkészítéséhez is használok. A recept nagyon egyszerű, és ebből készítem a pizzát, a fánkot, az aranygaluskát… Néha egy kicsit variálok a hozzávalókon, de az alap recept nem változik. Adható hozzá rumaroma, reszelt citromhéj, több cukor, de még fahéj is. A tésztát lehet kicsit keményebbre is készíteni, ilyenkor egyszerűen növeljük a liszt mennyiségét, a kapott tészta pedig alkalmas arra is, hogy befonjuk. Ki mit szeret.

Univerzális kelt tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mazsolás foszlós kalács
Mazsolás foszlós kalács

Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk. Kelesztőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt kovászt, és a vajat. Sima, ruganyos tésztát dagasztunk, le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Almával töltött kalács
Almával töltött kalács

Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, langyos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kakaós foszlós kalács,
Kakaós foszlós kalács,

A tésztát mikor össze dolgoztuk jól, akkor 30 percre félre tesszük kelni . Amikor duplájára nőtt elvágjuk 6 egyenlő részre ki nyújtjuk és megkenjük a masszával feltekerjük és meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ÍZES BUKTA
ÍZES BUKTA

A langyos tejben a cukrot elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut.Addig a vagy kenyérsütőgép táljába mérjük a többi hozzávalót, végül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk