Hozzávalók kb. 20 x 20-as tepsihez:
500 g zsíros túró, 200 ml 20%-os tejföl, 1 citrom héja és leve, 2 evőkanál búzadara, 100 g cérnametélt, 1 dl habtejszín, 2 csomag vaníliáscukor, 2 evőkanál kristálycukor, 50 g áztatott mazsola, 4 tojássárgája, 50 g vaj (nem margarin!), 1 csomag rétestészta, 2 evőkanál olvasztott sertészsír.
A mazsolát beáztatjuk, a cérnametéltet kifőzzük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a túrót, tejfölt, tejszínt, búzadarát és az olvasztott, de nem forró vajat. Mikor a cérnametélt kihűlt, hozzákeverjük a krémhez, belereszeljük a citrom héját, hozzáöntjük a citrom levét, a lecsepegtetett mazsolát és félretesszük.
Közben a tepsit kibéleljük sütőpapírral és elkezdjük rétegezni a réteslapokat. Négy lap kerül az aljára és négy a tetejére. Minden lapot megkenünk olvasztott zsírral, így rétegezzük egymásra. Mikor elkészültünk az alsó négy lappal, ráöntjük az addig félretett masszát, majd a felső négy réteslap sor következik. A tetejét megkenjük maradék zsírral vagy vajjal és megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített sütőben kb. 40 percig, 180 fokon sütjük.
Baracklekvárral, kompóttal, esetleg vaníliasodóval még langyosan tálaljuk.
Régi, hagyományos édesség, a kolozsvári Darvasné Marika receptje alapján!
Cukrot a margarinnal habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, majd apránként a sütőporral összekevert lisztet, végül lassan belekeverem a habbá vert tojások fehér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát egy kis csészében a rummal elkeverjük, és amíg összeállítjuk a tésztát, állni hagyjuk. Az összes többi hozzávalót tálba tesszük és robotgéppel összekeverjük. A sütő...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a kakaóporral kikevert lisztet és a sót, majd közepes fokozaton megdagasztatjuk a dagasztó géppel. Az utolsó p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. (Ha van késes robotgépünk, csak tegyük bele mindent, és hagyjuk, hogy a gép dolgozzon helyettünk.) Ennél a lépésnél fóliában hűtőbe is t...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Könnyű