Hozzávalók 7-8 főre:
A tésztához (28 cm-es tortaformához)
5 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
5 ek cukor
1 csipet só
A krémhez
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
3 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 cs zselatin fix (20 g)
5 ek cukor
2 ek vanília aroma
4-5 ek eperlekvár
A tetejére
30 dkg eper
1 cs tortazselé (piros vagy színtelen)
3 dl víz
2 ek cukor
1 tk citromlé
észta készítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük.
A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, és félretesszük teljesen kihűlni. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!)
Krém készítése:
2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, a vajjal együtt és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.
Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vanília aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon (1-2 óra).
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fixxel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)
A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük néhány órán át.
Díszítés:
A megmosott és kicsumázott epret vágjuk vékony szeletekre és legyezőszerűen, szorosan helyezzük el a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
Hűtőszekrényben dermesztjük (kb. 15 perc).
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.
A lisztet, sütőport, sót és kakaót összekeverjük. Egy másik tálba tesszük a szoba-hőmérsékletű vajat. Addig keverjük, amíg krémessé válik. Ezután beletesszük a cukrot, tojásokat,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA babapiskóták egyik gömbölyű végét levágjuk, és a piskótákat alul sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos vagy kivehető aljú tortaformában szorosan körbesorakoztatjuk. Az eperből 20...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásfehérjéket habbá verjük, a vége felé hozzászórjuk a cukrot is. Ha már fehér, keményebb a hab, folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk az olajat és a hozzáadju...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük és hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen elos...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes