200 g hántolt köles
kb. 6 dl víz (annyi, amennyi 2 cm-rel ellepje a kölest a lábosban)
1 csipet só
50 g méz (vagy stevia, ha cukormentesre vágyunk)
30 g vaj (vagy margarin, ha tejmentesen készítjük))
1 bio citrom héja + leve
3 tojás szétválasztva
1 teáskanál vaníliakivonat
Friss eper és eperszörp a tálaláshoz
1. A kölest egy lábosban felöntjük a vízzel, rádobunk egy csipet sót, és folyamatosan kevergetve a kívánt állagúra főzzük, majd hagyjuk félig kihűlni.
2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját simára keverjük a mézzel, a vaníliakivonattal, a vajjal és a citromlével, majd a köleshez keverjük: először a sárga masszát, aztán a reszelt citromhéjat, végül óvatosan a habbá vert fehérjét.
3. Zsiradékkal kikent sütőtálba öntjük (ha szuflé jellegűt készítünk, érdemes kisebb formákat használni, mert nem lehet szépen szeletelni), és 220 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt átsütjük (a sütési idő függ a formák méretétől: szufléformában kb. 15 perc lesz).
4. Frissen, eperszörppel meglocsolva, friss gyümölccsel tálaljuk.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKeresztben kettévágjuk a leveles tésztát, kinyújtjuk őket amennyire csak lehet anekül, hogy elszakadnának, lehetőleg téglalap alakúra és egyformára a kettőt. Sűrűn meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, tojást, a maradék tejet, olvasztott...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt megfuttatjuk az élesztőt megfuttatjuk langyos tejben egy kevés cukorral . Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit az élesztővel. Alaposan átgyúrjuk ,majd három egyenlő nag...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű