menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Elk. idő: 1
Adag: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Uborka inkább 6-7-cm-es 2,7-3 kg
8-10-12 gerezd fokhagyma
kapor
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%).

Elkészítés:


Szia Gábor!
Persze, de én nagyon egyszerűen, hagyományosan késztem.
5 literes üveg
Uborka inkább 6-7-cm-es mint 10+-os legyen, abból szépen állítva 3 sorban 2,7-3 kg-ot is bele tudok tenni egy üvegbe. Két végét levágom (a virág felőli vége olyan anyagot tartalmaz amitől bepuhulhat) és két végéről 90 fokban elfordítva bevágom
8-10-12 gerezd fokhagyma, attól függ mekkorák és ki mennyire szereti fokhagymásan. ….én nagyon.
Kapornak inkább csak a szárát szeretem használni, a zöld kapor nem mindig jó és puhíthat is, de most a káposztákat zöldkaporral készítettem – még nincs száraz szár – és kiváló volt. Kaporból is inkább többet használok.
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%). A só ne finomított legyen, mert a finomításhoz használt vegyület puhítja az uborkát és mindig ugyan olyan sót használj, akkor tudod hogy mikor, mennyitől jó.
A vizet hidegen teszem hozzá (a feloldott sóval) sohasem forrón. Volt már hogy mindent ugyan úgy csináltam és mégis puhult. Nemrég olvastam, hogy a csapvíz nem mindig ugyan olyan pH értékű ezért javasolt előtte felforralni és kihülés után ráönteni az uborkára. Akár előző nap is fel lehet forralni, másnapra kihűl. Ennyihez 3 liter vizet 3 púpozott evőkanál sóval elkeverek. Ami nem fér bele üvegbe teszem és amikor pótolni kell a vizet (lesz olyan), akkor ezzel pótolom, tehát ugyan olyannal.
Sohasem teszem napra!! Nekem olyan helyen van, ahol csak délután, estefele éri egy kis napfény. A napon elszíneződik és plötty lehet.



A kovászolásról nekem ezek nekem nagyon tetszettek, hasznosak és visszaigazolták azokat a dolgokat, amire évek alatt jöttem rá:
https://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/02/kovaszos_kaposzta_keszitese
https://vendeglatasmagazin.hu/fermentacio-konyhaban/

Láss hozzá, bár ezek szerint Te is rutinosan mozogsz a konyhában. Ha van kérdésed, nyugodtan …
Üdv, Imre

Trükkök, tippek, praktikák:


A kapron kívül lehet szőlő, torma, zsenge meggylevéllel ízesíteni, nagyon finom, de az már nekem nem az „igazi” kovászos.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőzés,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Kimchi 1.
Kimchi 1.

1. A zöldségeket megmosom, és tisztítom, darabolom tetszőlegesre 2. A zöldségeket mély keverőtálba teszem és megszórom kilónként 1 csapott evőkanál sóval. 3. Kicsit állni hagyom...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bertalan
Narancs jam
Narancs jam

Egy narancs héját alaposan megmossuk,zöldséghámozüval megpucoljuk,hogy fehér rész ne kerüljön bele,majd Julienne-re felvágjuk.2 dl vizben odatesszük főni a szekfűszeg és a vanilia...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Ribizli lekvár
Ribizli lekvár

A lecsutkázott és megmosott ribizlit leturmixolom, átszűröm. A keletkezett levet lábosba teszem, beleöntöm a bort. Közepes lángon főzöm, óvatosan kevergetem. Beleteszem a cukrot...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Multivitamin ivólé
Multivitamin ivólé

Meghámozzuk a tököt, felkockázzuk és a víz felével feltesszük főni. Az almát is meghámozzuk, felkockázzuk és a félig megpuhult tökhöz adjuk, majd puhára főzzük. Levesszük a tűzről...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk