Uborka inkább 6-7-cm-es 2,7-3 kg
8-10-12 gerezd fokhagyma
kapor
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%).
Szia Gábor!
Persze, de én nagyon egyszerűen, hagyományosan késztem.
5 literes üveg
Uborka inkább 6-7-cm-es mint 10+-os legyen, abból szépen állítva 3 sorban 2,7-3 kg-ot is bele tudok tenni egy üvegbe. Két végét levágom (a virág felőli vége olyan anyagot tartalmaz amitől bepuhulhat) és két végéről 90 fokban elfordítva bevágom
8-10-12 gerezd fokhagyma, attól függ mekkorák és ki mennyire szereti fokhagymásan. ….én nagyon.
Kapornak inkább csak a szárát szeretem használni, a zöld kapor nem mindig jó és puhíthat is, de most a káposztákat zöldkaporral készítettem – még nincs száraz szár – és kiváló volt. Kaporból is inkább többet használok.
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%). A só ne finomított legyen, mert a finomításhoz használt vegyület puhítja az uborkát és mindig ugyan olyan sót használj, akkor tudod hogy mikor, mennyitől jó.
A vizet hidegen teszem hozzá (a feloldott sóval) sohasem forrón. Volt már hogy mindent ugyan úgy csináltam és mégis puhult. Nemrég olvastam, hogy a csapvíz nem mindig ugyan olyan pH értékű ezért javasolt előtte felforralni és kihülés után ráönteni az uborkára. Akár előző nap is fel lehet forralni, másnapra kihűl. Ennyihez 3 liter vizet 3 púpozott evőkanál sóval elkeverek. Ami nem fér bele üvegbe teszem és amikor pótolni kell a vizet (lesz olyan), akkor ezzel pótolom, tehát ugyan olyannal.
Sohasem teszem napra!! Nekem olyan helyen van, ahol csak délután, estefele éri egy kis napfény. A napon elszíneződik és plötty lehet.
A kovászolásról nekem ezek nekem nagyon tetszettek, hasznosak és visszaigazolták azokat a dolgokat, amire évek alatt jöttem rá:
https://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/02/kovaszos_kaposzta_keszitese
https://vendeglatasmagazin.hu/fermentacio-konyhaban/
Láss hozzá, bár ezek szerint Te is rutinosan mozogsz a konyhában. Ha van kérdésed, nyugodtan …
Üdv, Imre
A kapron kívül lehet szőlő, torma, zsenge meggylevéllel ízesíteni, nagyon finom, de az már nekem nem az „igazi” kovászos.
A hozzávalókat apróra vágva feltenni főni, a cukor és az ecet kivételével. Az egészet átpasszírozni, majd alacsony hőfokon összeforralni az ecettel és a cukorral. Üvegekbe tölten...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A jól megmosott, szárától és hibás, éretlen részeitől megtisztított paradicsomot darabokra tördelve megfőzzük, áttörjük, levét sűrűre beforraljuk és üvegekbe öntjük. 2. Tet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmából a rosszat ki kell vágni és héjastól és magházastól fel kell tenni főzni. Annyi víz kell, hogy ellepje. Amikor megfőtt puhára, le kell szűrni, és kilógrammonként 80-10...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézItthon jól lemostam a zsákmányt. Kiszedtem a csumáját, eltávolítottam a magjait, feldaraboltam, majd húsdarálóval ledaráltam, apró lyukas tárcsát használtam hozzá. Találtam még...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű