Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Briós Fahéj konyhájából


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


45 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 tk + 2 ek cukor
1 csapott tk só
2,7 dl tej
4 dkg olvasztott vaj (margarin is megteszi)
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:




Először készítünk egy villámgyors kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk felfutni, ami pár perc alatt megtörténik, főleg, ha letakarjuk.
A lisztbe vegyítjük a cukrot és a sót, majd a megkelt kovásszal, a langyos vajjal meg a maradék tejjel finom, fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ami a hőmérséklettől függően 30-45 perc.
Finoman átgyúrjuk, majd kilapítjuk, és 8-10 egyforma darabra vágjuk.
A tésztadarabokat egyenként kétarasznyi rúddá kisodorjuk, kettévágjuk, és briósfonással megfonjuk. (A neten meg lehet nézni, hogy készül az ilyesmi.)
A briósokat deszkán letakarva pihentetjük fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt, aminek az aljába egy kis edénybe vizet teszünk.
Ha a sütő bemelegedett, a tésztácskákat kivajazott tepsire rakjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük, ha szeretjük, kristálycukorral megszórjuk, és szép pirosra sütjük.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Briós Fahéj konyhájából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tibor
Pita gyroshoz
Pita gyroshoz

Teás tányér nagyságúra nyújtjuk, erősen lisztezett tepsiben sütjük.

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Lintyő
Pogácsa
Pogácsa

Amikor megkelt, lisztezett táblára kiöntöm, kicsit széthúzogatom , egyszer meghajtom mint a hájas tésztát,nem pihentetem azonnal a kellő vastagságúra nyújtom (jó két ujjnyira) és s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Hamburgerzsemle (Limara)
Hamburgerzsemle (Limara)

Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Jénaiban sült kenyér
Jénaiban sült kenyér

A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutott h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk