20 dkg liszt
20 dkg kenyér liszt
15 dkg burgonya ( főzni való )
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 ek cukor
1 ek méz ( elhagyható , bocsi mézigörl )
1 tk só
1 db tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg víz ( ha pucolva főzöd meg a krumplit , akkor annak a főző vízéből )
A burgonyát megfőzöm , hűlni hagyom . A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket készítek . Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm a meleg tejjel . Hagyom , hogy kb. 15 perc alatt felfusson . Krumplinyomón áttöröm a burgonyát . Mindent hozzáadok a liszthez és jól kidagasztom . Meleg helyen a tésztát kétszeresére kelesztem . Lisztes munkafelületen átgyúrom . Ez egy kicsit lágyabb tészta , úgyhogy jól alá kell lisztezni . 16 részre vágom . Kialakítom a zsemle formákat és sütőpapíros lemezen , meleg helyen kb. még 1 órán át kelesztem .
Első ránézésre a formázás után elég kicsinek tűnnek , de nem kell megijedni , igazán zsömle méretűre nőnek . Semmivel sem kell lekenni ! 200 fokon 12-15 perc alatt sülnek meg .
http://aprosef.hu/bekebeli_fott_kifli
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukorral a langyos tejben hagyjuk felfutni. Ha felfutott, adjuk hozzá a többi hozzávalót a vaj kivételével, és jól gyúrjuk össze. Ha kellően összegyúrtuk, dolgozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1- A cukrot a 150 g langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a teáskanálnyi instant élesztőt. 10 percig állni hagyjuk. 2- A liszthez hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a vajat el...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KözepesA lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, amit megszórunk egy csipet cukorral, végül ráöntünk kb 2 dl langyos tejet. Miután megkelt az élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű