http://katarigo.blogspot.de/2014/08/egyszeru-bajor-perec.html
Hozzávalók: 9-10 db perechez, vagy tetszés szerint variálható, kicsi kiflinek is 50 dkg BL 80-as liszt, vagy fehér tönkölyliszt 4 dkg sertészsír, vagy vaj 2 dkg élesztö 1,5 dkg só 1,5 dkg árpamalátaliszt (elhagyható) 275 ml jéghideg víz (én 3 jégkockát késesaprítóval összedaraboltam és ahhoz öntöttem még annyi hideg csapi vizet, hogy meg legyen a 275 ml mennyiség) Barnulást elösegítö fürdöhöz: 1/2 liter hideg víz 2 dkg Nátriumhydroxid (gyógyszertárban beszerezhetö, ha nem szódabikarbónával helyettesíthetö, de a Nátriumhydroxiddal az igazi ízü)
A hozzávalókból egy selymes tapintású tésztát dagasztok, majd letakarva 5-10 percig hagyom pihenni. 9-10 egyenlöre részre osztom és megformázom öket. Tetszés szerint, ma perecek és mini kiflik lettek, sütöpapírra ültetem öket egy tepsibe.
Egy fóliával letakarom és 30 percig hagyom kelni, majd a fóliát leveszem és vagy hütöbe, vagy fagyasztóba teszem öket 20-25 percre, ilyenkor úgymond megbörösödik a felülete. A sütöt elömelegítem 250 fokra, alsó-felsö fütéssel, a pereceket megmártom a Nátrium lúgba, de tényleg csak mártani egy habszedökanál segítségével, kicsit lecsepegtetni és mehet vissza a sütöpapírra. Nagy szemü sóval lehet megszórni, de mivel mi úgy is leszedjük róla, így nem is nagyon teszek rá, de azért mégis hozzátartozna. A forró sütöben sülnek göz nélkül 14-15 percet, figyelni kell, hogy mennyire barnul. (Elöször gözösen próbáltam, de nem lettek ropogósak, most egy kicsit utánaérdeklödtem, így változtattam a höfokon és nem teszek vizet a sütöben, így már sokkal jobban hasonlít a ropogós héj a Pékségben kaphatóéra) Rácsra teszem öket kihülni.
Az élesztőt a fele mennyiségű, cukros vízben felfuttattam, a kenyérsütő tartályába tettem a hozzávalókat, és a géppel kidolgoztattam. Kivettem, letakarva kb fél órát meleg helyen k...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: NehézAlaposan összegyúrjuk a lisztet, tojást, pálinkát, margarint, sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas (de nem ragadós) tésztát kapjunk. Azonnal kinyújtjuk, olyan 1-1,5 mm vastagságúra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral felfuttatom,egy nagyobb tálba a lisztet beleszitálom a többi hozzávalókat is hozzáadom,a felfuttatót élesztővel könnyű laza tésztát dagasztunk.Letakarva mele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkevertem a sót és a cukrot, majd a tojással, a morzsolt élesztővel, tejjel és vízzel dagasztottam, ameddig egy kicsit összeállt a tészta. Utána hozzáadtam a vajat, és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű