Gyors kovász:
250 g tej
200 g finomliszt
15 g friss élesztő
1 tk cukor (vagy méz)
5 g friss élesztő
150 g langyos víz
1 púpos tk só
450 g liszt +/- 10 g
70 g olvasztott vaj
Első lépésként az élesztőt a cukros tejben elkevertem, hozzákevertem a lisztet és hagytam 3 órát felhabosodni. Majd e a picike élesztőt, a langyos vízzel elkeverem, hozzáadom a gyors kovászhoz, beleszitáltam a lisztet és a sót. Összekevertem a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat, azzal is elkevertem. Hagytam 10 percet pihenni és megdagasztottam a tésztát. Újabb 10 perc után ismét megdagasztottam. Szép fényes, rugalmas, puha, de nem lágy tésztából cipót formáltam és letakartam.
A duplájára kelt tésztát kinyújtottam kb. 55 cm átmérőjű koronggá, és 12 egyenlő háromszögre osztottam.
Elkészítettem kettő tepsit, tettem rá sütőpapírt, a kinyújtott tészta közben pihent -ez pár perc, de sokat jelent. A háromszögeket egyenként feltekertem, kifliket formáztam belőlük és a tepsikre raktam 6-ot, 6-ot. A kifliket bespricceltem kevés vízzel -az erre használatos virágpermetezővel- és a konyhapulton hagytam 30 percet. Ennyi idő alatt a 22 fokban nem egészen duplájára kelt.
Beraktam a nem előmelegített sütőbe egyszerre a két tepsit. A sütő aljába fémedénybe vizet tettem, bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre. 20 perc elteltével megcseréltem a két tepsit, az alsó került felülre, a felső alulra. A készre sült kifliket újra lefújtam vízzel (egészen közelről) és a tepsin hagytam kihűlni.
a tésztát összekeverjük kenyértésztává kissé lágyra -duplára kelesztjük- lehet kenyérsütőben összekeverni,keleszteni -enyhén lisztezett felületre boritjuk négy részre osztju-ves...
Elkészítési idő: 60A két tojással kelt tésztát készítünk,duplájára kelesztjük,kb. 30-40 perc alatt.A töltelékhez az uborkát apró kockákra vágjuk,sonkát daráljuk,a sajtot lereszeljük.Összedolgozzuk,í...
Elkészítési idő:A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk...
Elkészítési idő: