Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mági vajaskiflije


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Gyors kovász:
250 g tej
200 g finomliszt
15 g friss élesztő
1 tk cukor (vagy méz)
5 g friss élesztő
150 g langyos víz
1 púpos tk só
450 g liszt +/- 10 g
70 g olvasztott vaj

Elkészítés:


Első lépésként az élesztőt a cukros tejben elkevertem, hozzákevertem a lisztet és hagytam 3 órát felhabosodni. Majd e a picike élesztőt, a langyos vízzel elkeverem, hozzáadom a gyors kovászhoz, beleszitáltam a lisztet és a sót. Összekevertem a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat, azzal is elkevertem. Hagytam 10 percet pihenni és megdagasztottam a tésztát. Újabb 10 perc után ismét megdagasztottam. Szép fényes, rugalmas, puha, de nem lágy tésztából cipót formáltam és letakartam.
A duplájára kelt tésztát kinyújtottam kb. 55 cm átmérőjű koronggá, és 12 egyenlő háromszögre osztottam.
Elkészítettem kettő tepsit, tettem rá sütőpapírt, a kinyújtott tészta közben pihent -ez pár perc, de sokat jelent. A háromszögeket egyenként feltekertem, kifliket formáztam belőlük és a tepsikre raktam 6-ot, 6-ot. A kifliket bespricceltem kevés vízzel -az erre használatos virágpermetezővel- és a konyhapulton hagytam 30 percet. Ennyi idő alatt a 22 fokban nem egészen duplájára kelt.
Beraktam a nem előmelegített sütőbe egyszerre a két tepsit. A sütő aljába fémedénybe vizet tettem, bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre. 20 perc elteltével megcseréltem a két tepsit, az alsó került felülre, a felső alulra. A készre sült kifliket újra lefújtam vízzel (egészen közelről) és a tepsin hagytam kihűlni.

Mági vajaskiflije

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Sajtos szendvics bagett
Sajtos szendvics bagett

A burgonyát megpucolva apróra vágom, és annyi vízben, amennyi ellepi puhára főzöm. A levétől leszűrve pépesítem, hagyom hűlni. Közben elkészítem a lisztet, alaposan átszitálom, ezá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: minitunder
Sajtos stangli
Sajtos stangli

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd a...

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Lenmagos zsömle
Lenmagos zsömle

Feloldjuk az élesztőt a savóban. (Megteszi a víz is, de a savótól nagyon finom lesz a zsömle.) Hozzáadjuk a rozslisztet meg a búzaliszt felét, és kovásszá keverjük. (Sűrű palacsint...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krilla
Paszternákos pogácsa
Paszternákos pogácsa

A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk. Nálam egy nagyon jól kezelhető tészta keletkezett, így nem pihentettem. Ha valaki lágyabbnak érezné, akkor tegye 15 percre hűtőszekrénybe....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk