Hozzávalók, 16 db-hoz:
Kovász:
13 dkg sima liszt
13 dkg langyos víz
1 dkg élesztő
Összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 2-4 órát.
Tészta:
-1 adag kovász (~27 dkg)
- 50 dkg liszt
- 32 dkg langyos víz (amit a kezünk elbír)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 1 evőkanál olaj
A hozzávalókból dagasszunk lágy, rugalmas tésztát, dolgozzuk ki alaposan, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba. Kenjük meg a tészta tetejét is olajjal, és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 1 órát. Dolgozzuk át, majd osszuk fel 16 részre. Formáljunk belőle gombócokat, és ismét, letakarva pihentessük 20-30 percet.
Egyenként a gombócokat nyújtsuk ki oválisra, majd jó szorosan tekerjük fel, és egy kicsit sodorjuk is meg. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és patkóformára igazítjuk. Ha nem szeretnénk a patkóformázással bajlódni, akkor hagyjuk meg egyenes rudaknak. A tészta mennyiséget érdemes két lapon sütni, látványosan fog nőni a sütőben. Ekkor takarjuk le ismét, és pihentessük, míg a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Tegyük a meleg sütőbe, de előtte a kifliket spricceljük meg egy kis hideg vízzel. Süssük szép pirosra, majd mikor kivettük, újra spricceljük meg egy kevés hideg vízzel. ettől lesz szép fényes és ropogós a héja. Hagyjuk egy kicsit a tepsin, majd rácson hűtsük ki. Vigyázat, csúnya gyomorfájás lehet, ha melegen felfaljuk!
1. Az élesztőt összekeverjük kevés langyos tejjel és felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. 2. A tésztát jó hólyagosra kidolgozzuk. 3. Kelni hagyjuk. 4....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kelt tésztát készítünk, langyos helyen duplájára kelesztjük. Majd lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8x8 cm-es négyzetekre felvágjuk, mindegyik négyzetre...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle. Sütőzacskóba, vagy süt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű