Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4 személyre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


300 g finomliszt
50 g rétesliszt
150 g akácméz (termelői) ez kb. 3 evőkanálnyi
100 g porcukor
1-2 teáskanál porkakaó - elhagyható, de szebb színe lesz vele
1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos)
60 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
1 tojás + 1 sárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet őrölt gyömbér - elhagyható
Esetleg kevés hideg víz

Elkészítés:


1. A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk.
2. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket
elkeverjük.
3. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk.
4. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok),
hozzákeverjük a lisztes keverékhez.
5. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-
dagasztjuk.
Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig.
6. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. 3 részletben dolgozunk vele
tovább. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és az előkészített
sütőlemezre tesszük őket.
Nagyon pici lisztet szórhatunk alá és fölé, de nem mindig szükséges.

Sütés:
Középső szint, 180 fok, légkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel, 8 perc.

Trükkök, tippek, praktikák:


Íróka: 120-150 g porcukor, 1 tojásfehérje

1. Az 1 tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, reszletekben
adjuk hozzá a porcukrot. Fényes, sűrű, tartós hab lesz..
2. Ezt nylonzacskóba töltjük, a sarkán nagyon ici-pici lyukat vágunk,
tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk. A díszített kalácsokat
száradásig hagyjuk az asztalon. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés.
Ezután tegyük fémdobozba.


Mézeskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Húsvétra ♥ Sonkás alagút
Húsvétra ♥ Sonkás alagút

A tejfölt, a majonézzel összekeverjük, a tojást, az uborkát, a sárgarépát, a párizsit, illetve az összes pluszt kis kockákra vágjuk. 1 dl vízben felfőzzük a húsleveskockát, amiko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Húsvéti töltött csirkemell
Húsvéti töltött csirkemell

A hagymát aprítsuk fel, félig dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a felaprított füstölt sonkát is. Pár percig pirítsuk, majd öntsük fel a fél dl vízzel, és addig pároljuk amíg el ne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Rakott krumpli
Rakott krumpli

A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk.Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni.Közben szintén kb 15 perc a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi protein keksz
Karácsonyi protein keksz

Elsőként a szilárd csapatot keverjük össze: azaz a zablisztet, a proteint a darált diót és a fűszereket. Ezután belefacsarjuk a narancslevet, hozzáöntjük a folyékony (vagy azzá var...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk