300 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
25 g porkakaó
1 tojás
csipet só
Krém:
100 g finomra darált törökmogyoró (nem amerikai mogyoró)
100 g porcukor
2 kávéskanál keményítő
100 g magas 50%-os kakaóvajtartalmú étcsoki (pl. Szerecseny csoki)
1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lágy
vajat, és összedolgozzuk.
2. A morzsalékos tésztához adjuk a villával összehabart tojást is, és
egyneművé gyúrjuk.
3. Elfelezzük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót is.
4. A két tésztagombócot hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük.
1. 2 mm vastagra kinyújtjuk és 4,5 cm-es köröket szaggatunk (A tészta
alá lisztezni kell, csak keveset.) Egy tortalapáttal sütőlapra tesszük
és kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázat, könnyen megég!
Ugyanezt a kakaós tésztával is végigcsináljuk.
Krem:
1. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a törökmogyorót, hagyjuk kihűlni.
2. Elektromos darálóban őröljük a lehető legfinomabbra. (barna héjával
együtt).
3. Adjuk hozzá a porcukrot és a keményítőt.
4. Olvasszunk 100g étcsokoládét. Az olvasztott csokiba 2-3 részletben
keverjük bele a cukros-mogyorót. A vége felé már szinte gyúrni kell,
de fel fogja venni. Egy jól formázható,nugátmasszát kell kapnunk.
Töltés:
A nugátmasszából kis golyót formázunk, kicsit meglapítjuk, ráhelyezzük egy kakaós korongra, lefedjük egy világos koronggal, és óvatosan összenyomjuk, laposra.
Ha a toltelek nem ragasztotta össze a ket felet, pár csepp tejszínnel lazítható.
Vagy nagyon meghűlt már a töltelék, megszilárdult a csoki.
Töltés előtt pár másodperc mikrózással lágyítható.
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, fahéjjal megszórjuk és cukrozzuk. A túróba keverjük a grízt, beletesszük a tejfölt és cukrozzuk. A meggyet lecsepegtetjük a levétől. Egy tep...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesElkészítés: Először is a piskótához kimérek mindent: egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadi...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: KözepesA túrós tésztát össze állítjuk és kinyújtva a tepsibe helyezzük. Erre jön a negyedelt szilva, fahéj és morzsolva a másik tészta. Nagy tepsi kell hozzá.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPuha, rugalmas tésztát gyórok a hozzávalókból. Ketté osztom és cipökat formázok belőle. Folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem. Közben a megmosott almákat lereszelem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű