50 dkg (500g) búzafinomliszt (BL 55)
2 tk (10 g) só
20 g friss élesztő VAGY 6 g szárított élesztő
5 dkg (50 g, egy nagy ek) tejföl (20%)
2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
1 dl (100 g) víz
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Megformázzuk kiflinek.
Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük a kifliket.
Amikor kivesszük adunk neki egy kis hideg vizes spireccelést !
A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt a többi hozzávalóval együtt, csomómentesre kavarjuk, az olajat már csak a vége fele adjuk hozzá. Sütőpapírral kibéleljük a süt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük. 2. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. 3. Ha jól megkelt az élesztő, akko...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. 1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. 2. Meleg helyen megkelesztjük. 3. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval ö...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMinden összetevőt, kivéve az olajat és a vizet, elkeverünk egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vizet és az olajat, és egy dagasztógépben ragacsos, nyúlós tésztává keverjük. Öblítsün...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes