» kb 70 dkg bab
» 1csülök
» 2db sárgarépa
» 2 db fehérépa
» 2 db hagyma
» 15-20 szem egész fekete bors
» 3-4 gerezd fokhagyma
» babérlevél
» pirospaprika
» só
» 10dkg szalonna
» 3evőkanál liszt
» zellergumó
» 1db paradicsom egészben
A csülköt és a babot előző este beáztatom.
Másnap egy jó nagy fazékba felteszem főni a csülköt, teatojásba belepakolom a fokhagymát a babérlevelet, a zöldség zöldjét és és a borsot. Félpuhára főzöm a csülköt a teatojással együtt.
Ekkor jöhetnek a só, a zöldségek és a bab. Karikára vágott sárgarépa, fehérrépa, ha van felkockázott zellergumónk akkor azt is bátran belerakhatjuk, én egy paradicsomot is belerakok egészben (a végén könnyen kidobhatom, hiszen nem fő szét). Így is főzöm kb fél órát.
Ha úgy érezzük, hogy a csölök megfelelően megfőtt, kiszedjük a levesből, kicsontozzuk ízlés szerinti nagyságú darabokra vágjuk és visszaöntjük a levesbe.
Rántást készítünk. Én nem vagyok híve az olajnak, ezért apróra vágott szalonnát pirítok, és az abból kisülő zsírban aranysárgára pirítom a vöröshagymát. Belekeverek még 3 evőkanál lisztet, és vigyázva hogy le ne égjen továbbpirítom. A végén a tűzről lehúzva belekeverek 2 kávéskanál pirospaprikát is. Összekutyulom, és 2 deci hideg vízzel csomómentesen elkeverem. Ezt folyamatos kevergetés mellet beleöntöm a levesembe.
Már csak a csipetkét kell beleraknom, és készen is vagyok.
Ez tűnik a legjobbnak!
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez a vízzel, olajjal, krumplival együtt. A tésztát jól ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűolaj+hagyma-->párolom+fűszer+paprika+paradicsom+fokhagyma+végén a tojás ha minden puha :)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát kifőzzük. Kevés (max 2 dl) főzővizet érdemes megtartani. A krumplit apróra kockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A felaprított hagymákat a kevés olajon elkezdjük pi...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: KönnyűA burgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük. Áttörjük. A liszttel, sóval, tojással és a sütőporral összekeverjük, hogy könnyen bírjunk vele dolgozni. Kb. fél centi vastagra kiny...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű