menu

Családireceptkönyv.hu

Csülkös bableves


Írta:

Elk. idő: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kisebb füstölt csülök
50 dkg szárazbab
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
3 krumpli
2 ek törött paprika
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
csipetkéhez 1 tojás, liszt

Elkészítés:


A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább.

A babot kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.

Közben elkészítem a csipetkét. Ehhez egy tojást csipetnyi sóval és annyi liszttel dolgozom össze, hogy kemény tésztát kapjak. Kis darabkákat csipkedek belőle, majd lisztezett tálcára teszem.

Ha a csülök megfőtt kiveszem és főzőlevét a bableveshez adom. Belerakom az áttört fokhagymát és ha kell után fűszerezem.

A vöröshagymát megtisztítom, apróra darabolom és kevés zsíradékon megdinsztelem. Hozzáadok 1 ek lisztet, 2 ek törött paprikát, pici csilipaprikát és elkészítem a rántást. Kevés hideg vízzel felhígítom és a leveshez öntöm.

Ha felforrt belerakom a csipetkét is és tovább főzöm. Akkor jó, amikor a csipetke feljön a leves tetejére.

A csülköt apróra darabolom és tálalásnál a leveshez adom.
Nálunk van aki tejföllel szereti, így az asztalról az sem maradhat el.

Trükkök, tippek, praktikák:



Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz.

Csülkös bableves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Marhahúsleves
Marhahúsleves

A marhaalkatrészeket - ez lehet lábszár, borda, fartő, vagy akár egy kis velős csont is, a lényeg az, hogy legyen húsos és csontosabb rész is közte - darabold pár nagyobb részre, m...

Elkészítési idő: 3 óra 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Csontleves
Csontleves

1. Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábasba, adj hozzá sót, szemes borsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palóc leves
Palóc leves

Először pörköltalapot készítünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a zsíron alaposan megdinszteljük. (Ha megsózzuk a hagymát, jobban megpuhul.) Levesszük a tűzről, ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csontleves karajcsontból
Csontleves karajcsontból

A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert, karalábét négybe, a sárgarépát, gyökeret nagyobb hasábokra vágjuk. Elkészítés: A karajcsontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt,...

Elkészítési idő: 1,5-óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk