1 kisebb füstölt csülök
50 dkg szárazbab
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
3 krumpli
2 ek törött paprika
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
csipetkéhez 1 tojás, liszt
A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább.
A babot kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.
Közben elkészítem a csipetkét. Ehhez egy tojást csipetnyi sóval és annyi liszttel dolgozom össze, hogy kemény tésztát kapjak. Kis darabkákat csipkedek belőle, majd lisztezett tálcára teszem.
Ha a csülök megfőtt kiveszem és főzőlevét a bableveshez adom. Belerakom az áttört fokhagymát és ha kell után fűszerezem.
A vöröshagymát megtisztítom, apróra darabolom és kevés zsíradékon megdinsztelem. Hozzáadok 1 ek lisztet, 2 ek törött paprikát, pici csilipaprikát és elkészítem a rántást. Kevés hideg vízzel felhígítom és a leveshez öntöm.
Ha felforrt belerakom a csipetkét is és tovább főzöm. Akkor jó, amikor a csipetke feljön a leves tetejére.
A csülköt apróra darabolom és tálalásnál a leveshez adom.
Nálunk van aki tejföllel szereti, így az asztalról az sem maradhat el.
Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz.
A burgonyát kockára vágjuk és sós vízbe megfőzzük a többi zöldséggel és fűszerrel. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Elkészítési idő:A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta. Vöröshagymát aprítunk. A hagymát rádobjuk, és a fel...
Elkészítési idő:Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és...
Elkészítési idő: 1,5 óraVöröshagymán lepirítom a húst. Kakukkfű, bazsalikom, oregánó, tárkony, bors, só, borókabogyó. Felengedni vízzel. Gomba, borsó, negyed citrom. Vajgaluska (vaj, tojás, liszt). Tejföl...
Elkészítési idő: