11,5 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás
13 dkg liszt
csipet só
vaníliaaroma
10 dkg darált dió
lekvár
A cukrot a vajjal és a vaníliaaromával kikavarjuk, majd a tojássárgáját is beletesszük. A lisztet és a sót beletesszük, kidolgozzuk a tésztát, majd letakarjuk és egy órára hűtőbe tesszük. Lágy lesz, de ettől ne ijedjünk meg, ilyen tésztára van szükségünk. Nagyobb golyókat formálunk a tésztából, a tojásfehérjét felverjük és beleforgatjuk. Majd a darált dióba mártjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A közepébe az ujjunkkal lyukat nyomunk és ebbe egy kiskanál lekvárt teszünk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük.
A lisztet morzsoljuk össze a hideg vajjal, erre a forgókéses aprító a legjobb szerszám, ha elég nagy a tál, hogy beleférjen. Adjuk hozzá a cukrot, sütőport, mandulát és a fűszereke...
Elkészítési idő: 30 perc. Rendesen kidolgozzuk, majd kinyújtjuk, és megkenjük frissen darált töpörtyűvel, és 15 percenként hajtogatjuk, úgy 3X4 szer. Utolsó kinyújtáskor a tészta tetejét berácsozzuk, majd...
Elkészítési idő: 1 óraAz első lapot magas oldalú tepsibe tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával és ráöntjük a meleg alma tölteléket. Erre a 2. lapot, kicsit lenyomkodjuk, és következhet a meleg vaniliáskré...
Elkészítési idő: