Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Képviselőfánk


Írta:

Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tészta :

22.5 dkg liszt
22.5 dkg zsír
2, 25 dl víz
8 egész tojás
2 dkg kristálycukor, csipet só

Elkészítés:


A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A képviselőfánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. A tésztát sütés elött egy fél órát pihentessük. Forró, 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.

Sárga krém :

2 zacskó vaniliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz.

A tészták tetejét levágni és olvasztott cukorba mártani ( karamellizált cukorba ) és mogyorószórással megszórni.

A sárga krémet melegen kell beletölteni a tészta aljába. Ha kihűlt akkor tejszínhabot nyomunk rá és ráhelyezzük a tetejét.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ebből a mennyiségből kb. 21 db nagy fánk lesz.
Előforduló hibák :

A képviselőfánk tészta híg, folyékony. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, a zsiradék megolvadt, s a keveréssel készített hab összeesett. A hibát úgy javíthatjuk ki, hogy hűtőszekrényben lehűtjük, majd újból kikeverjük.
Alakítás közben folyósodik a képviselő – fánk tészta. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, vagy a kéz melegétől olvadt meg a tészta zsiradéktartalma. A hibán úgy segíthetünk, hogy a nyomózsákból a tésztát kiürítjük, lehűtjük, majd kevés tojásfehérjét adva hozzá, ismét kikeverjük. Az átdolgozott tészta sütéskor a szokásosnál jobban terül.
A tészta emulziója megbomlik, szaknyelven összefut. ( valamelyik összetevő kicsapódik ) A hiba oka : nagyobb víztartalmú vajat dolgoztunk fel, vagy gyorsan adagoltuk a tojásokat. A gondos elkeverésre mindig ügyeljünk.

Képviselőfánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Krémek - Narancssodó - OK
Krémek - Narancssodó - OK

1. 2 narancs levét 8 deka cukrot, 1 1/2 deci vizet, 2 egész tojást hidegen összekeverünk és tűzön sűrű krémmé főzzük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Hajni
Diákkenyér
Diákkenyér

Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük. Sokáig eláll.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Panettone
Panettone

A tészta hozzávalóit be a gépbe és "sweet" funkción megsütjük. :) FIGYELEM! Ha gépben sütöd, vedd a FELÉRE a mennyiségeket, különben kifolyik a bödönből!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Epres túróhabos kocka - sütés nélkül (Rupáner)
Epres túróhabos kocka - sütés nélkül (Rupáner)

1. A tejszínt habbá verjük. 2. Egy másik edényben keverjük össze a túrót, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromot, majd keverjük bele a habbá vert tejszínt is. 3....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk