Tészta :
22.5 dkg liszt
22.5 dkg zsír
2, 25 dl víz
8 egész tojás
2 dkg kristálycukor, csipet só
A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A képviselőfánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. A tésztát sütés elött egy fél órát pihentessük. Forró, 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.
Sárga krém :
2 zacskó vaniliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz.
A tészták tetejét levágni és olvasztott cukorba mártani ( karamellizált cukorba ) és mogyorószórással megszórni.
A sárga krémet melegen kell beletölteni a tészta aljába. Ha kihűlt akkor tejszínhabot nyomunk rá és ráhelyezzük a tetejét.
Ebből a mennyiségből kb. 21 db nagy fánk lesz.
Előforduló hibák :
A képviselőfánk tészta híg, folyékony. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, a zsiradék megolvadt, s a keveréssel készített hab összeesett. A hibát úgy javíthatjuk ki, hogy hűtőszekrényben lehűtjük, majd újból kikeverjük.
Alakítás közben folyósodik a képviselő – fánk tészta. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, vagy a kéz melegétől olvadt meg a tészta zsiradéktartalma. A hibán úgy segíthetünk, hogy a nyomózsákból a tésztát kiürítjük, lehűtjük, majd kevés tojásfehérjét adva hozzá, ismét kikeverjük. Az átdolgozott tészta sütéskor a szokásosnál jobban terül.
A tészta emulziója megbomlik, szaknyelven összefut. ( valamelyik összetevő kicsapódik ) A hiba oka : nagyobb víztartalmú vajat dolgoztunk fel, vagy gyorsan adagoltuk a tojásokat. A gondos elkeverésre mindig ügyeljünk.
A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, 10 percre félretesszük. Ezalatt elkészítjük a panna cottát: egy lábasba öntjük a tejszínt, tejet, vanília esszenciát, lassú tűzön felforral...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTészta: Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és keményre verjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit másfélszeresére kelesztjük. Majd deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letaka...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA süti készítését a túrós töltelékkel kezdjük. A vaníliás pudingot megfőzzük. A tejből egy kevésben elkeverjük csomómentesre a pudingport, a többit felforraljuk. Teszünk bele 3-5 e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű