A tésztához:
45 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál só
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
2 tojás
1 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
8 dl meggylé
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
fahéj
2 l magozott, lecsepegtetett meggy(Lehet, hogy több volt az enyém! De az igazi receptben 1.l .szerepel, de az szerintem, csak mutatóban van :D)
A tetejére:
1 tojás
A tepsi kenéséhez:
olaj vagy margarin, én sütőpapírt használtam!
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is) Én a lecsepegett meggylevéből, ami közel 1 l. volt.készítettem! A cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Ha cukrozott a meggy, már pedig akkor jobban adja a levét, akkor a pudingba nem teszek cukrot! Félretesszük hűlni.
A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Én nem készítettem peremet, ez látszik a fotón is. A tésztára szórtam darált kekszet és úgy terítettem el a vaníliás pudingot. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon ~ 60 percig sütjük.
Megjegyzem a bevont tetejű jobbnak tűnik, mert a szeletelésnél a rácsok törnek! Igaz mutatósabb, de az ízén semmit nem változtat!
Legközelebb a meggyes tölteléket ételkeményítővel készítem nem pudinggal.
Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében. Nálunk ez a család kedvence, néha bizony langyosan, kanállal eszik a tepsiből a kis türelmetlenek.
A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A töltelékhez az almát meghám...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA fentieket összegyúrni és 1 órára hűtőbe tenni, utána vékonyra nyújtani és formával kiszúrni, majd vajazott tepsiben halványra sütni, nem kiszárítani, 150 fokon. Lekvárral összera...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA réteslisztet összekeverjük a porcukorral és a sütőporral, majd a felét egy kikent, kisebb tepsi aljába szórjuk egyenletesen. Ez lesz az első réteg. Ezt követően rámorzsoljuk a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA porcukrot a kakaóval, és a Ramaval összemelegítem, a kekszet összetöröm.Az összetört kekszre ráöntöm az összemelegített vajas keveréket, és annyi tejet adok hozzá, hogy formázhat...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű