A tésztához:
45 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál só
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
2 tojás
1 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
8 dl meggylé
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
fahéj
2 l magozott, lecsepegtetett meggy(Lehet, hogy több volt az enyém! De az igazi receptben 1.l .szerepel, de az szerintem, csak mutatóban van :D)
A tetejére:
1 tojás
A tepsi kenéséhez:
olaj vagy margarin, én sütőpapírt használtam!
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is) Én a lecsepegett meggylevéből, ami közel 1 l. volt.készítettem! A cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Ha cukrozott a meggy, már pedig akkor jobban adja a levét, akkor a pudingba nem teszek cukrot! Félretesszük hűlni.
A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Én nem készítettem peremet, ez látszik a fotón is. A tésztára szórtam darált kekszet és úgy terítettem el a vaníliás pudingot. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon ~ 60 percig sütjük.
Megjegyzem a bevont tetejű jobbnak tűnik, mert a szeletelésnél a rácsok törnek! Igaz mutatósabb, de az ízén semmit nem változtat!
Legközelebb a meggyes tölteléket ételkeményítővel készítem nem pudinggal.
Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében. Nálunk ez a család kedvence, néha bizony langyosan, kanállal eszik a tepsiből a kis türelmetlenek.
Tészta:: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 tojás, 1 kk sütőpor. Ezzel a tésztával béleljük ki a kerek sütőformát. Töltelék: 3 tojás sárgája, 12,5 dkg cukor, 1 v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cuk...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA lisztet elvegyítjűk a sűtöpóral a sóval -A tojásokat a cukorral simára kavarjuk,hozzá adjuk a túrót és a citrom reszelt héját ősssze kavarjuk,bele keverjük a margarint és felvá...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: Könnyű