50 dkg sertés lapocka vagy comb (a színhús legyen fél kg!)
1 nagyobb fej hagyma (150 g)
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vagy 3 ek. zsír vagy olaj
60-70 dkg krumpli (megtisztítva 40-45 dkg)
40 dkg zöldbab
2 tk. pirospaprika
Fél paradicsom
Fél zöldpaprika
2 dl tejföl
1,5 tk. só
Kevés bors
1 db babérlevél
1. Vágd fel apróra az egy nagyobb fej hagymát, a fokhagymát, vágd darabokra a fél paradicsomot és a fél zöldpaprikát, tisztítsd meg a zsiradéktól és vágd 2-3 cm-es kockákra (mintha pörkölthöz készítenéd elő) a fél kg húst.
2. Egy nagyobb lábasban kezdd el pirítani a hagymát a zsiradékon, nagy lángon.
3. Kb. 4-5 perc után, amikor már elkezdett aranysárga lenni, add hozzá a fokhagymát, ezzel még fél percig pirítsd.
4. Vedd le a tűzről. Add hozzá a 2 teáskanál pirospaprikát, keverd el.
5. Add hozzá a húst, tedd vissza a tűzre, és néha megkeverve, közepes lángon pirítsd körbe a húst 3-4 perc alatt.
6. Most add hozzá a felkockázott paradicsomot és a darabokra vágott zöldpaprikát, 1 db babérlevelet, egy csipet borsot és fél teáskanál sót. 1-2 percig pirítsd még.
7. Öntsd fel 1 dl vízzel (ez nagyon kevés, ez a jó pörkölt lényege). Keverd el és alacsony lángon főzd.
8. Összesen 50 percig főzd, mindig hagyd zsírjára lesülni, és csak akkor öntsd fel újabb 1 dl vízzel. Közben tisztítsd meg és vágd kockákra a 40 dkg krumplit.
9. 50 perc után önts hozzá 1,5 liter vizet. Tedd bele a krumplit és forrald fel.
10. Ha felforrt, vedd közepesre a lángot és 10 percig főzd. Sózd utána ízlés szerint, kb. 1 teáskanál kell még bele.
11. Most add hozzá a 40 dkg zöldbabot, és ismét forrald fel.
12. Ismét vedd le a lángot lassú-közepesre, és főzd még 15 percig. Ha nem mélyhűtött zöldbabot használsz, akkor addig főzd, amíg a bab meg nem puhul.
13. Egy tálkában keverd jól ki a 2 dl tejfölt. Vedd le a levest a tűzről, és 3-4 adagban keverj jól el a tejföllel a levéből kb. fél litert. Erre azért van szükség, mert különben összekapja a tejfölt a hő.
14. Öntsd hozzá a leveshez az így kikevert tejfölt, és keverd el. Forrald be egyszer, és a palócleves kész!
Minden fellelhető bizonyíték szerint a palócleves eredetileg ürühúsból készült, az “igazi” receptek a mai napig bárányhúsból javasolják. Tény, hogy így az igazi, csak ezzel két baj van: ma Magyarországon normál üzletben szinte beszerezhetetlen előrendelés nélkül a bárányhús (az ürühúsról nem is beszélve), másrészt a tapasztalatom szerint a magyarok többsége nem szereti. Ezért mára a palócleves elfogadottan sertéshúsból is készíthető. Ahogy a receptben írtam, én lapockát használok (ahogy a sertéspörkölthöz is), és ebből is tökéletes palócgulyás készül! Sertéshúsból a combot tudom még javasolni.
Nagyon sok recept lisztet is ír a palócleveshez, amit a tejföllel együtt, mintegy habarásként kell hozzáadni. Az igazság az, hogy néhány profi recept és az én tapasztalatom szerint sem szükséges liszt hozzá. Ha megfelelően készíted elő a pörkölt alapot, akkor tökéletesen elegendő lesz a hagyma sűrítése. És végül is egy levest főzünk, és nem főzeléket, nem?!
Szintén sok recept ír a tejfölön kívül még plusz savanyító hozzávalót, ecetet vagy citromlét. Erre sincs szükség (hacsak nem kifejezetten savanyúan szereted), ha megfelelő arányban alkalmazod a hozzávalókat. Ha megfelelően sűrű ugyanis a leves, nincs fölöslegesen hígítva, akkor ez a tejföl mennyiség éppen tökéletes ízű ételt varázsol belőle.
Még két tipp a hozzávalókról: a zöldbab lehet sárga- és zöldhüvelyű is, a képeken sárgából készült, a zöld talán mutatósabb. Sokan apróra vágott kaprot is tesznek bele a végén, ez is jól áll neki!
A csirkemellet, a sárgarépát és a fehérrépát vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük. Egy wokban felhevítjük az olajat, beletesszük a csirkemellet, majd feh...
Elkészítési idő: 50 percEgy fél liter káposztaléhez töltünk egy liter vizet és ebben odateszünk egy nagyobb fazékban , 40 dkg kockákra vágott húst , ez lehet lapocka , lehet csontos porcos rész is sőt ett...
Elkészítési idő: