A savanyított káposzta leve , már önmagában is nagyon finom , de ha levest készítünk belőle , friss disznóhúsból , ez a jó savanykás ízű leves , és a benne úszkáló húsgombócok meg a kockákra vágott húsdarabok elfogyasztása után már csak hátra kell dőlni és elmélkedni azon, hogy mi lehet a titka hogy így eteti magát ?
Egy fél liter káposztaléhez töltünk egy liter vizet és ebben odateszünk egy nagyobb fazékban , 40 dkg kockákra vágott húst , ez lehet lapocka , lehet csontos porcos rész is sőt ettől lesz finom íze a levesünknek , és persze mehet bele olyan is ami nem annyira kövéres , nem mindenki szereti a kövér húst ezért rájuk is kell gondolni , tehát vegyesen legyenek a húsok . Beledobunk egy fej hagymát , két három reszelt murkot ( sárgarépát ), egy szál petrezselyem gyökeret , 7-8 cikk fokhagymát lereszelve és egy kiskanál csombort ( borsikafű ) . Ezt addig főzzük amíg a hús megpuhul közbe a habot leszedjük ami a lé tetejére képződik .Addig 35 deka disznóhúst és 15 deka nyers szalonnát összeőrölünk , főszerezzük sóval borssal , belereszelünk 4 cikk fokhagymát , egy csipetnyi pirospaprikát és jól összegyúrjuk .Majd kis gombócokat formálunk egy lapítóra ( vágódeszka ) rakjuk őket. Amikor a hús megfőtt akkor a gombócokat szépen belerakosgatjuk a levesbe és fedő alatt takarékon tartjuk közben elkészítjük az eresztéket ( tejes habarást ) . 2 evőkanál lisztet elkeverünk 4 deci hideg tejjel és egy tojás sárgájával , majd a levesből apránként hozzámeregetve hogy az ereszték lassan felmelegedjen és ne csapódjon ki ,folytonos kevergetés közben beletöltjük a levesbe, összekeverjük ,borsozzuk és fedő alatt tartjuk a takarékon még 5-6 percet majd levesszük . Egy edényben 0,5 liter káposztalevet felmelegítünk , és a már meleg káposztalével ízlésünk szerint savanyítjuk és így forrón tálaljuk .
A zöldbabot megtisztítjuk, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Közben az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, ehhez először belekeverjük a f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tököt jól megmossuk, feldaraboljuk és 200c fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. A belsejét kikaparjuk, héját és a magokat külön edényben ételízesítővel megszórva feltesszük főn...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűZsírban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük benne. Zúzott fokhagymát, csipet köményt teszünk hozzá, majd a tűzről lehúzva, hogy h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húsgombóchoz ledarálom a húst a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval együtt elkeverem. Diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 30-35 db-ot A levesh...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű