menu

Családireceptkönyv.hu

Savanyó káposztalé leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



A savanyított káposzta leve , már önmagában is nagyon finom , de ha levest készítünk belőle , friss disznóhúsból , ez a jó savanykás ízű leves , és a benne úszkáló húsgombócok meg a kockákra vágott húsdarabok elfogyasztása után már csak hátra kell dőlni és elmélkedni azon, hogy mi lehet a titka hogy így eteti magát ?

Elkészítés:


Egy fél liter káposztaléhez töltünk egy liter vizet és ebben odateszünk egy nagyobb fazékban , 40 dkg kockákra vágott húst , ez lehet lapocka , lehet csontos porcos rész is sőt ettől lesz finom íze a levesünknek , és persze mehet bele olyan is ami nem annyira kövéres , nem mindenki szereti a kövér húst ezért rájuk is kell gondolni , tehát vegyesen legyenek a húsok . Beledobunk egy fej hagymát , két három reszelt murkot ( sárgarépát ), egy szál petrezselyem gyökeret , 7-8 cikk fokhagymát lereszelve és egy kiskanál csombort ( borsikafű ) . Ezt addig főzzük amíg a hús megpuhul közbe a habot leszedjük ami a lé tetejére képződik .Addig 35 deka disznóhúst és 15 deka nyers szalonnát összeőrölünk , főszerezzük sóval borssal , belereszelünk 4 cikk fokhagymát , egy csipetnyi pirospaprikát és jól összegyúrjuk .Majd kis gombócokat formálunk egy lapítóra ( vágódeszka ) rakjuk őket. Amikor a hús megfőtt akkor a gombócokat szépen belerakosgatjuk a levesbe és fedő alatt takarékon tartjuk közben elkészítjük az eresztéket ( tejes habarást ) . 2 evőkanál lisztet elkeverünk 4 deci hideg tejjel és egy tojás sárgájával , majd a levesből apránként hozzámeregetve hogy az ereszték lassan felmelegedjen és ne csapódjon ki ,folytonos kevergetés közben beletöltjük a levesbe, összekeverjük ,borsozzuk és fedő alatt tartjuk a takarékon még 5-6 percet majd levesszük . Egy edényben 0,5 liter káposztalevet felmelegítünk , és a már meleg káposztalével ízlésünk szerint savanyítjuk és így forrón tálaljuk .

Savanyó káposztalé leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bakonyi betyárleves kakukkfűvel
Bakonyi betyárleves kakukkfűvel

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon (vagy zsíron) megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát és kápia paprikát. Pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ma...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Birsalmás bableves
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Birsalmás bableves

Előző este beáztatjuk a babot, a felhasználás előtt leöntjük róla a vizet, átmossuk és 2-3 liter hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és egészben a p...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Magyaros lencsetál
Magyaros lencsetál

A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk, a sárgaborsót főzés előtt 1 órával. A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lencsét, és felöntj...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar A csodás gulyásleves
A csodás gulyásleves

1 Kockázzuk össze a marhalábszárat kb. 3x3 cm-es kockára. Mossuk meg majd csepegtessük le. Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd vágjuk finomra. 2 Felezzük el hosszában, majd vágjuk...

Elkészítési idő: 240perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk