menu

Családireceptkönyv.hu

Paprikás krumpli


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg krumpli
1 nagyobb fej hagyma
25 dkg szárazkolbász
1,5 ek. zsír vagy olaj
Pirospaprika ízlés szerint (mennyiség tippet lásds a receptben)

Bors

Elkészítés:


1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg, most meg és vágd kb. 2 cm-es kockákra a burgonyát, hagyd hideg vízben állni, hogy ne barnuljon meg. Vágd apróra a hagymát. Ha lehetséges, húzd le a kolbász héját, vágd hosszában ketté és utána kb. egy cm-es karikákra (illetve félkarikákra).
2. Egy közepes lábasban hevítsd fel a zsiradékot.
3. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és időnként megkeverve enyhén fonnyaszd meg nagy lángon, kb. 3-4 perc alatt.
4. Add hozzá a kolbászt, és ezzel is pirítsd tovább nagy lángon, időnként megkeverve, szintén 3-4 percig. A kolbász engedje ki a zsírját, és kezdjen el enyhén pirulni.
5. Ilyenkor adhatsz hozzá pirospaprikát. Ez részben ízlés kérdése, és részben attól is függ, mennyire paprikás a kolbász.
6. Add hozzá a krumplit, víz nélkül.
7. Keverd jól át az egészet, és szintén nagy lángon, néhányszor megkeverve főzd a saját zsírjában 3-4 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint.
8. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi a krumplit. Ez kb. 450-500 ml.
9. Még mindig nagy lángon forrald fel. Ha forr, vedd közepesre a lángot, de folyamatosan rotyogjon.
10. Főzd kb. 15-20 percig, időnként megkeverve. A paprikás krumpli akkor jó, ha már puha a krumpli, és elkezd szétesni, a szélei lekerekedni, amikor kevered. Ilyenkor még főzd 5 percig, és ahogy kevered, a krumpli fogja saját magát besűríteni.
11. Tálald azonnal, friss kenyérrel. Illik hozzá még a tejföl vagy pl. ecetes saláták, különösen a tejfölös uborkasaláta.

Trükkök, tippek, praktikák:



A kolbász minősége. Lényegében a kolbász az, ami a kolbászos paprikás krumplinak az igazi ízét megadja. Ezért nagyon sok múlik azon, hogy milyen kolbászt veszel. Próbálj meg jobb minőségű, hagyományosan érlelt szárazkolbászt használni.
A kolbász mennyisége. Ez sokszor anyagi kérdés, és a paprikás krumpli jó lehet akár feleennyi kolbásszal is. De itt is azt tudom mondani, hogy igazán ízletes akkor lesz, ha nem csak mutatóba akad benne kolbász.
Zsír. Külön ízt ad a paprikás krumplinak, ha nem olajat, hanem jobbfajta zsírt használsz. Erre kiváló a kacsa- vagy libazsír. Hidd el, érezni lehet majd a különbséget, pozitív értelemben!
A krumpli fajtája. Csak az a fontos, hogy olyan krumplit használj, ami szétfő. A nem szétfövő krumpli ugyanis nem fogja besűríteni a paprikás krumplit, ehelyett paprikás krumplileves lesz, ami nem annyira kívánatos. A jó hír, hogy a Magyarországon általában árult krumpli ilyen.
A túlfőzés. Általában semmilyen ételnél nem jó, ha túlfőzik, szétfőzik. A paprikás krumpli az egyik kivétel. Éppen attól lesz olyan finom, hogy a szétfövő burgonyát még az után is 5 percig főzöd nagy lángon, hogy megfőtt. Így fogja besűríteni magát, és a szaft semmi máshoz hasonlítható nem lesz, pedig egy rendkívül egyszerű ételről van szó.

Paprikás krumpli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar  Sajtos tészta
Sajtos tészta

Főzzük a tésztát al dente. (Fontos, hogy ne főzzük túl, hiszen a sütőben még a sajtmártást is magába fogja szívni.) Közben egy lábosba tegyük fel a vajat. Ha megolvadt, adjuk hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Spanyol húsgombóc borsóval (Bmintbalázs)
Spanyol húsgombóc borsóval (Bmintbalázs)

Egy tálban keverd össze egyneművé a húsgombóc hozzávalóit a zsemlemorzsa kivételével: az 500 g darált húst, 3-4 gerezd apróra vágott vagy átnyomott fokhagymát, 1 tk. szárított vagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hot-dog sülve-főve
Hot-dog sülve-főve

Ha friss élesztőt használunk, a langyos vízben, kis cukorral futtassuk fel. Dolgozzuk ki az összes hozzávalóval a tésztát és kelesszük letakarva egy órát langyos helyen. Ha exp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: KISS
Temesvári sertés tokány
Temesvári sertés tokány

80 dkg sertéscomb 30 dkg zöldbab (konzerv zöldhüvelyű) 10 dkg füstölt szalonna 5 ek olaj 2 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 db paradicsom 1 db paprika 1 ek őrölt fűszer...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk