1 kg krumpli
1 nagyobb fej hagyma
25 dkg szárazkolbász
1,5 ek. zsír vagy olaj
Pirospaprika ízlés szerint (mennyiség tippet lásds a receptben)
Só
Bors
1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg, most meg és vágd kb. 2 cm-es kockákra a burgonyát, hagyd hideg vízben állni, hogy ne barnuljon meg. Vágd apróra a hagymát. Ha lehetséges, húzd le a kolbász héját, vágd hosszában ketté és utána kb. egy cm-es karikákra (illetve félkarikákra).
2. Egy közepes lábasban hevítsd fel a zsiradékot.
3. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és időnként megkeverve enyhén fonnyaszd meg nagy lángon, kb. 3-4 perc alatt.
4. Add hozzá a kolbászt, és ezzel is pirítsd tovább nagy lángon, időnként megkeverve, szintén 3-4 percig. A kolbász engedje ki a zsírját, és kezdjen el enyhén pirulni.
5. Ilyenkor adhatsz hozzá pirospaprikát. Ez részben ízlés kérdése, és részben attól is függ, mennyire paprikás a kolbász.
6. Add hozzá a krumplit, víz nélkül.
7. Keverd jól át az egészet, és szintén nagy lángon, néhányszor megkeverve főzd a saját zsírjában 3-4 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint.
8. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi a krumplit. Ez kb. 450-500 ml.
9. Még mindig nagy lángon forrald fel. Ha forr, vedd közepesre a lángot, de folyamatosan rotyogjon.
10. Főzd kb. 15-20 percig, időnként megkeverve. A paprikás krumpli akkor jó, ha már puha a krumpli, és elkezd szétesni, a szélei lekerekedni, amikor kevered. Ilyenkor még főzd 5 percig, és ahogy kevered, a krumpli fogja saját magát besűríteni.
11. Tálald azonnal, friss kenyérrel. Illik hozzá még a tejföl vagy pl. ecetes saláták, különösen a tejfölös uborkasaláta.
A kolbász minősége. Lényegében a kolbász az, ami a kolbászos paprikás krumplinak az igazi ízét megadja. Ezért nagyon sok múlik azon, hogy milyen kolbászt veszel. Próbálj meg jobb minőségű, hagyományosan érlelt szárazkolbászt használni.
A kolbász mennyisége. Ez sokszor anyagi kérdés, és a paprikás krumpli jó lehet akár feleennyi kolbásszal is. De itt is azt tudom mondani, hogy igazán ízletes akkor lesz, ha nem csak mutatóba akad benne kolbász.
Zsír. Külön ízt ad a paprikás krumplinak, ha nem olajat, hanem jobbfajta zsírt használsz. Erre kiváló a kacsa- vagy libazsír. Hidd el, érezni lehet majd a különbséget, pozitív értelemben!
A krumpli fajtája. Csak az a fontos, hogy olyan krumplit használj, ami szétfő. A nem szétfövő krumpli ugyanis nem fogja besűríteni a paprikás krumplit, ehelyett paprikás krumplileves lesz, ami nem annyira kívánatos. A jó hír, hogy a Magyarországon általában árult krumpli ilyen.
A túlfőzés. Általában semmilyen ételnél nem jó, ha túlfőzik, szétfőzik. A paprikás krumpli az egyik kivétel. Éppen attól lesz olyan finom, hogy a szétfövő burgonyát még az után is 5 percig főzöd nagy lángon, hogy megfőtt. Így fogja besűríteni magát, és a szaft semmi máshoz hasonlítható nem lesz, pedig egy rendkívül egyszerű ételről van szó.
Karfiolt kirántom. tej+liszt-->besűrítem+tojás+margarin+sajt :)
Elkészítési idő:A lisztet az élesztővel, a tojással, az olajjal és egy csipetnyi sóval, sima, lágy tésztává gyúrjuk. A reszelt sajtot (vagy lehet krémsajt is) elkeverjük a petrezselyemzölddel és...
Elkészítési idő:A cukkinit megmossuk, előbb keresztben, majd hosszában félbevágjuk. Kivájjuk a közepét, kis csónakokat készítünk. A csónakokat besózzuk, és elkészítjük a tölteléket. Az olajo...
Elkészítési idő: 30perc