Családireceptkönyv.hu

Töltött képoszta


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 - 6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A töltelékhez

Fél kg darált sertéshús
125 g rizs
1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
Fél fej hagyma
1/4 teáskanál bors
3/4 tk. só
1 tojás

Káposztaügyileg…

1 fej savanyított vagy friss káposzta (lásd a receptnél)
1 kg savanyúkáposzta (aprókáposzta)

A főzéshez

25 dkg jó minőségű füstölt hús, pl. kolozsvári szalonna, tarja
15 dkg füstölt paprikás kolbász, lángolt kolbász
1 fej hagyma
2 evőkanál zsír (esetleg olaj)
8-10 db szemes bors
2 db babérlevél
3 szem szegfűbors

Elkészítés:


Elkészítés

1. Legelőször főzd meg félig a rizst. Ehhez kb. másfélszeres mennyiségű vízben tedd fel lassú tűzön, fedő alatt főni, amíg minden leve el nem fő, kb. 8-10 percig. 50 dkg húshoz 12,5 dkg rizst számolj, és kb. 225 ml vizet.
2. Vágj apróra egy fél fej vöröshagymát, és 2 evőkanál zsírban (esetleg olajban) párold enyhén aranyszínűre, ez kb. 5 perc.
3. Most jön a káposztalevelek előkészítése. Ha savanyított káposztaleveleket használsz, érdemes lehet víz alatt átöblíteni őket, hogy kevésbé erős legyen az ízük. Ha friss káposztát használsz, akkor forrázd le a leveleket, hogy könnyebben kezelhetők legyenek.
4. Vágd ki a káposztalevelek vastag erét, hogy könnyen összetekerhetők legyenek majd a töltelékkel.
5. Vágd 2-3 részre a füstölt húst és a kolbászt.
6. A következő lépés a töltelék elkészítése. Ehhez egy tálban keverd össze a darált húst, a rizst, a párolt hagymát, a tojást, sót és borsot.
7. A káposztalevelek megtöltéséhez vegyél az egyik tenyeredbe egy káposztalevelet úgy, hogy az öblös része feléd nézzen.
8. Hajtsd rá a húsra és a káposztára a levél egyik felét.
9. Tekerd fel a káposztát a töltelék körül, amennyire lehet szorosan.
10. Az egyik kezedben fogva a káposztát, a kimaradt másik végét egyszerűen nyomkodd be a másik kezed mutatóujjával.
11. Az elkészült káposztákat - amit amúgy ebben a formájukban is töltelékeknek neveznek - tedd egy tálra vagy tányérra.
12. Ha maradt levél, akkor vágd apróra és add majd a lábashoz, amelyben a töltött káposztát fogod főzni.
13. Ha az összes tölteléket elkészítetted, jöhet a töltött káposzta összeállítása főzése
14. Ehhez egy jó nagy lábasban, 2 evőkanál zsírban párolj üvegesre egy fej apróra vágott hagymát, 3-4 perc alatt.
15. Vedd le a tűzről, adj hozzá 2 teáskanál pirospaprikát, és keverd el.
16. A paprikás hagymára terítsd rá az aprókáposzta felét.
17. Fűszerezd ízlés szerint, én 8-10 szem egész fekete borsot, 2 db babérlevelet és 3 szem szegfűborsot tettem bele.
18. Erre tedd sorjában a töltelékeket.
19. A töltelékek tetejére halmozd a füstölt húst és kolbászt. Ezekből igazából sosem elég, ha szereted akkor akár a receptben megadott mennyiség dupláját is használhatod.
20. Végül a maradék aprókáposzta jön, terítsd szét a lábas tetején.
21. Engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd fel főni fedő alatt, eleinte közepes lángon.
22. Amikor már felforrt, akkor vedd le a lángot, és takarékon főzd a töltött káposztát 2 óráig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha kész, akkor már csak a káposztás lé sűrítése és a tálalás van hátra.
Egy tálban keverj el 2 dl tejfölt és 2 púpozott evőkanál lisztet.
Adj hozzá egy merőkanálnyit a káposzta főzőlevéből. Keverd el, ezzel kerülöd el, hogy csomós legyen.
Öntsd vissza a tejfölös keveréket a lábasba, keverd el. Forrald be és főzd 2-3 percig.
Tálaláskor – ízlés szerint – az aprókáposztára halmozd a töltelékeket, majd erre a főtt-füstölt húsokat. Kínálj hozzá friss kenyeret és plusz tejfölt.

Töltött képoszta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska

A burgonyát meghámozzuk és finomra lereszeljük. Hozzáadunk egy csipet sót, állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk a levét. A kinyomkodott burgonyát összekeverjük a toj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Spenótos rakott burgonya
Spenótos rakott burgonya

Elkészítés: 1. lépés A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük. 2. lépés Közben a spenótot megtisztítjuk az erős száraktól, megmossuk, és egy nagy edényben úgy vizesen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Májkrémes-tükörtojásos pirítós
Májkrémes-tükörtojásos pirítós

A kenyérszeletek mindkét oldalát olajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük. A tetejére is tegyünk egy lapot és kicsit lenyomkodva itassunk le róla annyi olajat, amennyit csak l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cukkinis lepény (quiche)
Cukkinis lepény (quiche)

A tésztához a lisztet, vajat, sót, tojást összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy ki tudjunk bélelni vele egy alacsony peremű tortaformát. (Én most normá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk