él csésze hajdina
1-2 evőkanál olívaolaj (van, hogy én mangalica zsírt használok)
egy fej vöröshagyma apróra vágva
pár szál (2-3) sárgarépa
1-2 fehérrépa
1 paszternák
egy kisebb zellergumó, és majd díszítésnek az apróra vágott levelei
fél csésze zöldborsó
fél csésze mirelit kukorica
pár szem csicsóka
pár szem krumpli
só
bazsalikom, majoránna, lestyán, kakukkfű
20-30 dkg savanyúkáposzta
Fél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó).
Ezután 1 ekanál olajat (hidegen préselt - pl. olivaolaj) vagy mangalicazsírt adunk hozzá.
Majd az összes tisztított, feldarabolt (csíkokra vágva is jó) zöldséget hozzáadjuk, és tovább pirítjuk egy kis ideig.
Majd felöntjük tisztított vízzel (1,3 liter), sózzuk, bazsalikomot, majorannát, lestyánt és kakukkfüvet teszünk bele, és a hajdina puhulásáig lassú tüzön főzzük kb. 25 percig.
Tálaláskor friss petrezselyemmel, zellerzölddel vagy metélőhagymával hintjük, és a tetejére savanyú káposztát szórunk, ami istenien megbolondítja.
Mivel a hajdina jól meg tudja magát szívni vízzel, elég nagy adag és sűrű levest kaphatunk.
Én tejföllel is szeretem, ha nincs itthon savanyú káposzta.
A brokkoli fejeket szétszedjük, a vastag szárakat levágjuk. Egy kevés margarinon megdinszteljük. Sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Húsleves alaplével felöntjük,...
Elkészítési idő:Egy evőkanálnyi olajban közepes fakanálnyi lisztet megpirítunk. Levesszük a lángról majd és hozzáadjuk a tejfölt, paradicsompürét, paprikát. Ezt alaposan kikeverjük habverővel...
Elkészítési idő: 30 percA paradicsompürét felteszem ugyanannyi vízzel főni, teszek bele egy evőkanál olajat, sót, a megmosott vegetalevelet. Amikor felforrt ízlés szerint teszek bele cukrot. Reszelt sajt...
Elkészítési idő: 1/2