Tészta:
- 0.5 kg. finomliszt
- diónyi disznó zsír
+ a kenéshez, csepegtetéshez
- 1 ek. ecet
- 1 mkk. só
- 3 dl. víz kb.
Mákos-meggyes:
- 200 g. mák cukrozatlan
- 50 g. kekszreszelék
- 1 meggybefőtt
- 140 ml. tej
- 140 g. világosbarna cukor
- 2 db citrom reszelt héja
Almás:
- 8-10 db. alma
- 80 g. kekszreszelék
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 tk. fahéj
- 70 g porcukor
1. Egy kicsit olvasszuk meg a zsírt és tegyük a lisztbe. Langyos vízbe tegyük bele az ecetet és a sót dagasztógépben 8-10 perc alatt kidagasztjuk lassan adagolva az ecetes sós vizet.
2. Kettéosztjuk a tésztát és olajjal lekenve tiszta konyharuhába csomagolva 35 percig pihentetjük meleg helyen.
3. Sodrófával 1.5 cm vastagra nyújtjuk majd a kezünkbe véve a kézfejünkkel folyamatosan forgatva nyújtjuk, ha már elég vékony a belisztezett vászon asztal terítőre téve folytatjuk míg hártya vékony lesz és lelóg az asztalról. Olvasztott disznó zsírral csöpögtessük le a tésztát ezután szórjuk be kekszreszelékkel. Majd a tészta szélét vágjuk körbe.
4. A töltelék 3/4 részét a tészta hosszabbik felére halmozzuk a maradékot pedig szétszórjuk a tésztán. A terítővel feltekerjük majd kettévágjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük majd disznózsírral lekenjük és 210°-os előmelegített sütőben alsó felső sütésen 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kihűl srégen felszeleteljük és porcukorral tálaljuk.
Mákos-meggyes:
1. A mákot a kekszreszeléket és a citrom héját összekeverem.
2. A tejet a cukorral felforraljuk és a mákra öntjük, bele tesszük a meggy 3/4 részét a többit pedig szétszórjuk a tésztán.
Almás:
1. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük majd kifacsarjuk a levét.
2. A hozzávalókat egy tálba teszem, alaposan összekeverem és megtöltöm a tésztát.
Türelmesen és lassan húzd a tésztát.
A mákos tölteléknél a tej a cukorral 4 es 5 ös fokozaton elég hamar felforr.
Töltelék: 1 csésze barnacukor 2 tk. fahéj 1 csésze olvasztott vaj A barnacukrot és a fahéjat alaposan elkevertem, a vajat megolvasztottam. A csésze 2,5 dl-es vo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTojásokat a xilitollal verd habosra habverővel, majd add hozzá az oliva olajat, narancslé felét és mandula aromát. Aztán lassan adagold bele a lisztet és sütőport, hogy ne legye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy erős fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk még...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKálci Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt. A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű