karajcsont (húsos)
sárgarépa
fehérrépa
karalábé
zeller
1 közepes fej vöröshagyma ( lehet bele tenni fokhagymát is)
burgonya (félbevágott , hámozott)
só ízlés szerint
ételizesitő
bors ( őrölt de lehet egész is)
köménymag ( őrölt de lehet egész is)
Petrezselyem
víz (hideg)
A jól megmosott csontos húst hideg vízben a fűszerekkel, egészben hagyott hagymával feltesszük főni. Közepes lángon főzni kezdem, amikor felforr, akkor még ebből a hőből is visszaveszek úgy, hogy gyöngyözzön a levesem. A tetején képződött habot le lehet szedni.
Amikor félig megfőtt a hús, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket: ezeket tetszés szerint félbe vagy gerezdekre vágjuk. A zöldségeket nem hagyom szétfőni, akkor jó a zöldség, ha keresztül fut rajta a villa, de ettől még nem esik szét. A zöldségekkel együtt nagyon lassú forrással főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
Minél többféle hús van benne, annál gazdagabb ízű leves lesz az eredmény.
Tálalni úgy is lehet hogy a zöldséget, húst külön tálalom és a levét át szűröm. (Ahány ház annyi szokás)
A velős csont is gyakori vendége a húslevesnek.
Gombócok nagyon klasszul gazdagíthatják a levest. pl. grizgombóc
Tészta :
Cérnametélt, eperlevél vagy egyéb klasszikus száraztészta. Ezeket külön sós vagy fűszerekkel ízesített vízben érdemes kifőzni, szűrőn lecsepegtetni, és egy előre melegített tálra borítva tálalni.
A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. Beletesszük egy nagyobb edénybe, majd felengedjük kb 1 liter vízzel. Hozzátesszük a vajat, a leveskockát, a rozmaringot, a sót és végül a...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk. A csontokat leforrázzuk, leöblítjük. A csontokat hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, sót, bors...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát olajon megfuttatjuk. Hozzá a fokhagyma, pár percig pirítjuk. A kockázott paprikát, és paradicsomot rádobjuk a pirospaprikával, babérlevéllel, zellerlevéllel, petrezsely...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézÉn az előkészületekkel szoktam kezdeni, az összes zöldséget, megpucolom, illetve fel darablom kockákra, a csirkemellet, is felkockázom, a csirke szárnyakat pedig középen ketté vágo...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű