60 dkg burgonya
20 dkg finomliszt (a krumpli fajtájától függően)
1 evőkanál búzadara
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
só ízlés szerint
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg lekvár/ dzsem
10 dkg porcukor (a tálaláshoz)
A krumplit megfőzzük héjában vagy hámozottan, ki hogyan szereti.
Krumplinyomón áttörjük, és az étolajjal elkeverjük.
Sózzuk, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet és a tojást. (Ha szükséges, annyi lisztet adunk még hozzá, hogy jól gyúrható és nyújtható legyen a tészta.)
Összegyúrjuk, és pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
1/2 cm vastagságúra nyújtjuk ki, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
Közepére kemény lekvárt teszünk.
A négyszögek sarkait összefogjuk, és a lisztezett kezünkkel gombócokká formáljuk.
Forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére, még egyet forralunk rajta, és étolajban pirított zsemlemorzsára szedjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Készithető Gluténmentesen is Alfa-mix lisztkeverékkel.
A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy edényben keverjük össze a porcukrot, mandulát, a lime héját, a gyömbért. Ha citromot használunk, akkor csak egy citrom héját, és a felének a levét tegyük hozzá. Egy lábasban l...
Elkészítési idő: 15-30 perc Nehézség: KözepesHúsdarálón ledaráljuk,haszáraz, narancslevével hígíthatjuk, a gombócokat kristálycukorban megforgatjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket, tojásokat, tejet, enyhén szénsavas vizet kézi mixerrel csomómentesre keverjük. A keverékhez hozzáadjuk a jelképes mennyiségű sót, a fahéjat, az olajat, a citromhéjat...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű