60 dkg burgonya
20 dkg finomliszt (a krumpli fajtájától függően)
1 evőkanál búzadara
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
só ízlés szerint
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg lekvár/ dzsem
10 dkg porcukor (a tálaláshoz)
A krumplit megfőzzük héjában vagy hámozottan, ki hogyan szereti.
Krumplinyomón áttörjük, és az étolajjal elkeverjük.
Sózzuk, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet és a tojást. (Ha szükséges, annyi lisztet adunk még hozzá, hogy jól gyúrható és nyújtható legyen a tészta.)
Összegyúrjuk, és pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
1/2 cm vastagságúra nyújtjuk ki, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
Közepére kemény lekvárt teszünk.
A négyszögek sarkait összefogjuk, és a lisztezett kezünkkel gombócokká formáljuk.
Forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére, még egyet forralunk rajta, és étolajban pirított zsemlemorzsára szedjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Készithető Gluténmentesen is Alfa-mix lisztkeverékkel.
1. A vajat egy kis lábasban, közepes lángon elkezdjük olvasztani. Először hab keletkezik a tetején, majd elkezd barnulni. Amikor szép aranybarna, levesszük a tűzről. 2. A tojásoka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a lisztel a kakaóporral a cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.A tejet felfőzzük a vaníliás cukorral,majd hozzáöntjük a kakaós keveréket.Állandó keverés mel...
Elkészítési idő: 20perc Nehézség: KönnyűA kávét lefőzzük, kihűtjük. A tejszínhabot keményre verjük, hozzáadjuk a nutellát és a mascarponét, majd kézi mixerrel kidolgozzuk. A babapiskótákat félbetörjük, belemártjuk a ká...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű