Kekszes alap:
- 150g vaj
- 250g darált keksz
Gesztenyés krém:
- 1 kocka fagyaszott gesztenye desszert (ízesített, nem püré)
- 50 g vaj
- pici tej
- porcukor ízlés szerint
Vaníliás krém:
- 500 g mascarpone
- 1 dl tejszín
- 4 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 2-3 rúd bourbon vanília rúd kikapart belseje
- kb 1,5 bögre cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor ( helyettesíthető étkezési keményítővel )
Karamellmáz:
- 100 g vaj
- 1 dl tejszín
- 1 bögre cukor
Egyéb:
- csatos tortaforma
- alufólia
- magas peremű nagyobb tepsi
- teflon lábas
I. Készítsük el a kekszes alapot (ugyanaz, mint bármely sajttortánál) :
1. A csatos tortaformát vastagon, több rétegben tekerjük be alufóliába alul és oldalt. Erre azért van szükség, mert később vizet fogunk rakni alá sütés közben, de érdemes már most körbetekernünk, míg nem forró a tortaforma.
2. Öntsük a formába az összes darált kekszet, majd öntük rá a megolvasztott vajat. Kézzel dolgozzuk össze.
3. Oszlassuk el a vajas kekszet a tortaforma alján és oldalán egyenletesen. Jól nyomkodjuk a tortaforma falához. Ehhez használhatunk egy kisebb poharat is.
4. Süssük 10 percig előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon. Vigyázzunk, hogy ne repedjen meg a kekszes burok.
5. Míg kissé kihül, készítsük el a gesztenyés masszát.
II. Gesztenyekrém:
1. A felengedett gesztenyés kockát villával törjük össze.
2. Keverjük össze az olvasztott vajjal, majd lazítsuk fel egy kis tejjel, hogy kenhető legyen, de ne legyen folyós.
3. A gesztenye desszert kockák általában ízesítve vannak cukorral és rumaromával, de ha nagyon édes szájúak vagyunk, édesíthetjük még. Ne vigyük túlzásba, mivel a karamellmáz megfelelően édes lesz!
4. Egyenletesen oszlassuk el a kekszes alap alján, mint következő réteget.
III. A vaníliakrém elkészítése nagyon egyszerű, egy nagy keverőtálba, robotgéppel dolgozzuk összes az alapanyagot. Célszerű a mascarponéval, tejszínnel és cukorral indítani, majd jöhet a pudingpor, majd a tojások és végül a vaníliarúd.
IV. Sütés
1. A kész vaníliakrémet óvatosan öntsük a gesztenyés réteg tetejére.
2. A tortaformánkat helyezzük a magasabb falú tepsibe, majd nagyon óvatosan töltsük fel vízzel a tepsit, minél magasabbra, lehetőleg a tortaforma pereméig. Vigyázzunk, nehogy víz kerüljön a süteménybe.
3. Ügyelve minden mozdulatunkra, helyezzük a tepsit a meleg sütőbe, és az előző hőfokon süssük a tortát kb. másfél óráig. 1 órán keresztül lehetőleg ne nyissuk ki a sütőt, hogy ne szökjön ki a gőz, de utána érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.
4. Akkor van kész, mikor a széléhez közelebbi része kb. szilárd, stabil, de a közepe még rezgős.
5. Lekapcsolt sütőben pihentessük még kb. 15 percet nyitott ajtónál.
6. Rendkívül óvatosan vegyük ki a sütőből, vigyázzunk a forró vízzel.
7. Egy éjszakán át pihentessük a hűtőben.
V. Karamellmáz: másnap készítsük, mikor kihült a tortánk
1. Lassú tűzön(!) olvasszuk fel a vaj felét, mikor már folyós, öntsük bele az 1 bögre cukrot.
2. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg a cukor is folyékonnyá és szép aranybarna színűvé válik.
3. Nagyon óvatosan öntsük rá a tejszínt, itt a karamell újra visszaszilárdul, és valószínűleg csapkodni fog, de ne ijedjünk meg, szép nyugodtan kevergessük tovább, míg újra folyékonnyá nem válik.
4. Közben adjuk hozzá a vaj másik felét.
5. Főzzük a forrásban lévő karamellt pár percig, míg szép, egyenletes színűvé nem válik, és nem lesznek benne fehér foltok.
6. Vegyük le a tűzről, és keverjük tovább, míg forr.
7. Hűtsük, néha kevergessük.
8. Olyan hőfokra hűtsük, mikor még kenhető, de már nem annyira forró, hogy elolvadjon tőle a tortánk. ( például, ha már nem égeti a kezünket)
9. Óvatosan vegyük le a csatos tortaformát a tortánkról.
10. Egyenletes rétegben vigyük fel a vaníliás krém tetejére a karamellt kb. ujjnyi vastagon.
11. Rakjuk vissza hűlni még pár órát, majd tálaljuk.
- Vigyázzunk, hogy a vaníliarúdból származó kis fekete szemcsék jól eloszoljanak a krémben, és ne maradjanak a tál alján összegyűlve kis csomókba. Ehhez használhatunk egy kanalat, mellyel szétnyomkodjuk őket az edény belső falán.
- A sütési idő sütőnként változhat, e recept alapjául szolgáló tortát régi gázsütő 4-es fokozatán sütöttem. Különösen vigyázzunk légkeveresés elektromos sütőnél, ugyanis abban általában sokkal hamarabb megsülnek az ételek.
- Ha a nagyon forró víz miatt nem tudjuk kiemelni a tortaformát a tepsiből, érdemes óvatosan egy merőkanállal kimerni a vizet.
- Érdemes valamivel lefedni a tortánkat, míg a hűtőben van, hogy ne vegye át egyéb ételek szagát, ízét. Mindenképpen olyan eszközt válasszunk, ami nem ragad bele a krémbe, például egy másik edény, nagyobb lábas fedője, vagy külön erre a célra kitalált tortafedő, de az alufólia nem biztos, hogy a legjobb választás.
- Ha csak tehetjük, a karamellmázat teflon lábasban készítsük, mivel a cukor nagyon hamar az edények aljára éghet.
- A karamell készítése balesetveszélyes, mivel igen forró, és előfordulhat, hogy csapkod. Köppenyben, kesztyűben végezzük!
- A karamelles lábost, kanalat érdemes azonnal elmosni használat után, mivel a karamell nagyon könnyen ,,rákövül".
- Ha úgy érezzük, hogy nem elég szilárd a kihült tortánt, vagy esetleg bizonytalanok vagyunk benne, hogy egybe marad-e, inkább ne vegyük le a tortaformát, csak mikor szeletekre akarjuk azt vágni.
- Úgy kenjük rá a karamellt a tortára, hogy csak egy irányba mozgassuk a krémet ( ne úgy, mintha a macskát hátrafele simogatnánk ) ugyanis a hideg tortától gyorsan megszilárdul, és leszedjük vele a vanília krém tetejét.
- Ne essünk kétségbe, ha kicsit szétfolyik a torta tálaláskor, úgyis az íze a lényeg :) De minél hidegebben tálaljuk, annál jobb. A maradékot is érdemes azonnal visszatenni a hűtőbe.
Sütünk egy 6-7 tojásos kakaós piskótát, ha kihűlt, két lapra vágjuk. A túrós krém: elkészítjük a zselatint, kb 2 dl forró, de nem lobogó vízben elkeverjük a port és egy pár perci...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük és hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen elos...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd a tojás sárgájával tovább verjük. A gőzön felolvaszott csokoládét hozzáadjuk, a kristálycukorral kemény hab...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Ha nem áll össze, adunk még hozzá pici vizet. Ha kész, félretesszük. 2. Az almákat meghámozzuk, cikke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű