Tészta: 3 dl langyos víz, 2 tk. só, 2 ek. olívaolaj, 50 dkg graham vagy finomliszt, /én utóbbival/
1 tk cukor, 3 dkg friss élesztő / nem kell feloldani./
Hús
gyros fűszerkeverék
1 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
uborka, lila hagyma, paradicsom, retek
Öntet: 1-2 pohár joghurt, csipet só, bors, 1 -2 gerezd zúzott fokhagyma /vagy por/
A tészta hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. kb. 45-60
perc is kell. Kiborítom a tálból és 8 egyforma darabokra vágom, és zsemle formára gömbölyítem.
Ruhával letakarom, és hagyom 5-10 percet pihenni.
Utána /ovális vagy/ kerek formára nyújtom, 2-3 mm, ruhával letakarom és hagyom 30-45 percet pihenni. Ezalatt a sütőt 220 fokra előmelegítem.
Sütőrácsra teszem a tésztát, 2 darab fér egyszerre, és 5-6 percig sütöm /alsó-felső/
Hús: egy tálba gyros fűszerkeveréket szórtam, bele 1 ek. olívaolajat, 1 gerezd fokhagymát
bele a kisebb darabokra vágott csirkemellet, összekevertem és 1 órára a hűtőbe tettem.
Miután letelt az idő forró serpenyőben megsütöttem./ annyi olaj elég volt amiben pácoltam/
Közben uborkát, lila hagymát, paradicsomot, retket karikára vágtam.
Öntet: 1-2 pohár joghurt, csipet só, bors, 1 -2 gerezd zúzott fokhagyma /vagy por/
Húst, zöldségeket, salátát, öntetet teszek az asztalra és mindenki elkészíti a saját gyrosát.
Utóirat: a kész sült pitát zacskóba lehet tenni és lelehet fagyasztani, miután kihűlt.
Amikor kell, csak kivenni a mélyhűtőből, és hagyni a konyhapulton kiengedni, vagy 2 perc mikróba, és kész is.
Tálra szedem, letakarom, kihűtöm. Tálaláskor egy keskeny csíkot levágtam és szétnyílt a tészta.
A húst bepácoljuk és egy napig hagyjuk benne. A sörbe keverjük a sót, a borsot, a felaprított hagymát és a rozmaringot, majd a húsra öntjük és hűtőbe tesszük. Ha a húst nem fedi te...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA pác összes hozzávalóját alaposan kikeverjük. Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, majd megkenjük a páccal. Legalább egy órát, de legjobb, ha egy egész éjszaká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsokat előkészítem, klopfolom. Megtöltöm a húsokat sajttal, sonkával, hústű segítségével rögzítem, sózom. Bepanírozom, liszt, tojás, zsemlemorzsa. Az olajat felhevíte...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A lencsét megpucoljuk, megmossuk és főzés előtt 2-3 órával hideg vízben beáztatjuk. A többi zöldséget is megpucoljuk és kockára vágjuk. 2. A füstölt csülköt kockára daraboljuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű