50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.. Sütőpapíros tepsire teszem, forróra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütöm. (Nem sütöm túl barnára, hogy amikor kihűl, puha maradjon.)
Sima sütőben is lehet sütni, de valószínű, hogy több ideig tart a sütési idő.
Először a diót egy kissé megpirítjuk száraz serpenyőben, de csak leheletnyit. Vigyázzunk, ne égjen meg! Ettől finomabb íze lesz a ropogósnak. Miután kihűlt, megdaráljuk. A vaja...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét habbá vertem, a tojássárgáját elkevertem a magőrleménnyel, a sóval, a szódabikarbónával és pár csepp citromlével, majd hozzákevertem a felvert tojásfehérjét is. Vé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz anyagokból készítsen el egy kelt tésztát. Hagyja kelni, majd nyújtsa kb 5 mm-esre. Szaggasson belőle köröket, és arra kerüljön a feltét. Lehet húsos, zöldséges, paradicsomos,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat összegyúrom, 1 órát hűtőben pihentetem, majd kinyújtom, detelyevágóval bevagdosom, megkenem egy pici vízzel és megszórom reszelt sajttal. 200 fokos sütőben kb 15 p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű