80 dkg liszt, 25 dkg rama, 5 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só, 25-30 dkg burgonya, 2 db tojás
Kenéshez: 1 db tojás
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a rámát és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 2 dl tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasszuk,majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjuk.Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk,majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 30 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
NEM JO
A víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 9 egyforma gombócot szaggatunk,...
Elkészítési idő:A szárazanyagokat egy műanyag tálba mérjük, alaposan elkeverjük. 2. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Alaposan elkeverjük. 30 percet pihentetjük. Elkészítés: 1. A sü...
Elkészítési idő: 1 ora 20 percÁgnes Pokoraczki Tiborné kenyere a valihagyományos konyhája oldalon van. sok-sok fotóval . 2015. 06.16-án találtam.
Elkészítési idő:Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...
Elkészítési idő: 2 óra