Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2,7 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
1/2 kávéskanál só
2 tojássárgája
a töltelékhez: sárgabaracklekvár
a tetejére: porcukor
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és tésztát dagasztunk belőlük. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük.
Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpával mélyedést nyomunk, és mindegyikbe 1-1 teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
190 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve 5 percre konyharuhával letakarjuk, majd a fánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.
Az élesztőt langyos tejben kevés cukor hozzáadásával megfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojást, sót, cukrot, és az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, a sót és a felaprított rozmaringot, majd beledolgozzuk az olajat 1,6 dl langyos vízzel együtt. 2. Kiolajozunk egy tep...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉrdemes este bekeverni a tésztát, mert kb. 12 óra kelésre lesz szüksége. Keverjük el a liszteket, keverjük hozzá a sót és a szárított élesztőt. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű