menu

Családireceptkönyv.hu

jól bevált fehérkenyerem


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2,8 dl folyadék
1,5 tk. só
csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek. ecet)
2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő

Elkészítés:


Az összes hozzávalót bepakolom a gépbe, mindig ezt a sorrendet használva, így biztos, hogy nem felejtek ki semmit, ezt már álmomban is összeraknám. A gépek leggyengébb pontja viszont az üst, illetve a tüske, ami mellett elkezdik ereszteni az olajat. Ezt állítólag ki lehet védeni, de késleltetni mindenképpen azzal, ha a liszt kerül az üstben legalulra, a folyadék pedig a tetejére. Talán érdemes megfogadni a tanácsot, szervízektől származik.
A kenyeret alapprogramon, közepes méreten kell készíteni, a szín választása ízlés kérdése, én közepesre szoktam állítani.
Elindítom a dagasztást. Az egylapátos gépek azonnal dolgozni kezdenek, ezekbe télen érdemes a folyadékot szobahőmérsékletre felmelegíteni. A kétlapátosok előmelegítenek, csak ezután kezdenek dolgozni. Rövid keverés után jön egy rövid dagasztás, majd egy pár perces pihentetés. Az első dagasztás végére illik a tésztának összeállni, de ekkor még nem kell tőle várni, hogy szép síma legyen. A pihentetés után jön a második dagasztás, annak végén a csipogás. Ez jelzi, hogy most lehet beletenni a magokat, fűszereket vagy akár aszalt paradicsomot, stb... csipogás után 5 percig dolgoznak a gépek, legalábbis a legtöbb. Az öt perc letelte után jön a kelesztés. Kelesztés közben egyszer vagy kétszer a lapátok belekevernek a tésztába, ez az úgynevezett ejtés, amire szerény véleményem szerint nincs szükség. Ezért a dagasztás végén kiveszem a lapátokat a gépből, a tésztát gyors mozdulattal középre igazítom, vigyázva, hogy a gép ne hüljön le. Ekkor egy nagy összehajtogatott abrosszal letakarom az egész gépet. Ez különösen télen, a hűvösebb időben fontos. A legtöbb gép teteje nem zár rendesen, szökik a meleg, így lehet ezen segíteni. Amikor az utolsó egy órában elindul a sütés úgy igazítom ezt az abroszt, hogy a szellőző nyílások szabadon maradjanak, a gőz távozni tudjon. A csipogás azt jelzi, hogy kisült a kenyér, lehet kivenni. Rácsra téve hagyom kihülni.

Trükkök, tippek, praktikák:


A jó tészta rugalmas, de nem kemény, ujjunkkal megnyomva kicsit benyomódik, majd vissza is ugrik. Felülete szép síma, a dagasztás végére fényes, hólyagos.
Ha a dagasztás második felében a tészta lágy, a gép oldalára tapad miközben keveri, onnan elválva farkincát húz, az ujjunkkal megnyomva ragacsos, akkor biztos, hogy a tészta lágy. Ilyenkor kell még 1-2 ek. lisztet hozzáadni, de egyszerre csak ennyit, majd megvárni, hogy eldolgozza és szükség szerint csak ezután kell még hozzáadni a következő kanállal. Ha ennél több kell, akkor azért az már gyanús, hogy valamit elmértünk. Ha sütés közben beesik a kenyér teteje, összeesik, akkor sok a folyadék vagy az élesztő. Először a folyadékra érdemes gondolni, az általam megadott 1 dkg élesztő nem sok. Legközelebb csökkenteni kell kicsit.
Ha a tészta hangosan veri az üst oldalát, felülete rücskös, ujjunkkal megnyomva kemény, nem rugalmas, na akkor biztos, hogy a tésztánk kemény. Ilyenkor jöhet hozzá 1-2 ek. folyadék. Ezt is meg kell várni, míg beledolgozza, majd csak ezután adni még hozzá, ha szükséges.A folyadék lehet csak víz, lehet csak tej, lehet fele-fele arányban víz és tej. Lehet egy kis pohár joghurt felhígítva vízzel.
Az aszkorbinsav vagy az ecet a sikérszálak fejlődését segíti elő, gondoljunk pl. a rétestésztára, abba is kell ecet, hogy könnyebben húzható legyen, ne szakadjon. Ezen felül morzsásodás gátló hatása is van.
Érdemes kenyérlisztet beszerezni, akár közeli malomból, bio,-vagy reformboltból, multikból. Ezeknek magasabb a sikértartalmuk, szebben kelnek. Egy teáskanál sikérrel feljavítható a síma 55-ös liszt is, vagy fele-fele rétasliszt és finomliszt keverékkel is javíthatunk a minőségén.
Öregtészta vagy kovász természetesen nem fontos a kenyérbe, de én bizony azt mondom, anélkül nem igazi a kenyér. Tőle lesz "bolti" jellegű az íze, már jó értelembe véve.
Az alaprecept meghagyásával csipogáskor tehetünk hozzá magvakat is. Ezektől finomabb, különlegesebb lesz a kenyér. 1-1 evőkanál len,-szezám,-napraforgó,-tökmag kerülhet bele illetve 1 ek. pehely. Ez lehet zab, rozs vagy pehelymix keverék.
Kerülhet bele akár apróra vágott aszaltparadicsom is, bazsalikommal.

 jól bevált fehérkenyerem

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar öregtészta
öregtészta

Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hűtős fahéjas csiga (Rupáner)
Hűtős fahéjas csiga (Rupáner)

1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ha szárítottat használtok, akkor elég elkeverni a tejben, az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Pihe-puha fánk sütőben sütve
Pihe-puha fánk sütőben sütve

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kenyér
Kenyér

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk