menu

Családireceptkönyv.hu

Erdélyi tyúkhúsleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 tyúk
4 szál sárgarépa (Erdélyben murok)
3 szál petrezselyem
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
10 dkg csiperke gomba
1 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
néhány száll petrezselyem vagy zeller zöld

néhány szem egész bors
levesbetétnek, laska, csiga, kocka tészta, vagy grízgaluska

Elkészítés:


A megtisztított tyúkot feldarabolom és oda teszem 4 liter hideg vízben főzni. Amikor felforrt a habját leszedem, és kb 30 perc múlva hozzáadom a megmosott, és feldarabolt zöldségeket, a sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert, a fokhagymát, a hagymát egészben. Sózom, borsozom. Kb. 3 órán keresztül nagyon lassú tűzön addig főzöm míg a hús, és a zöldségek teljesen megfőnek. A gombát azt a főzés vége előtt vagy 20 perccel szoktam hozzáadni a petrezselyem, vagy zeller levéllel együtt.
A levest leszűröm. Külön edényben a leves betétet készre főzöm. A zöldségeket, a főtt húst külön, a levessel együtt feltálalom. Én úgy szoktam tálalni, hogy a megfőtt zöldségeket feldarabolom, a tyúk fél melle húsát összetépkedem, és belerakom a tálalt levesbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ne vágjuk apróra a zöldséget, mert nagyon szét tud főni. A zöldség mérete megkívánja maximum, hosszába, és négybe vágjuk.

Ha a tyúk bolti, akkor oda lehet egyszerre tenni a zöldségekkel, viszont a falusi (házi) tyúkot legalább 30-45 percet a zöldségelés előtt főzni kell.

Ne tegyünk túl sokat valamelyik zöldségből, mert elnyomja a tyúkhúsleves ízét.

Ha a hagyma egészséges, a sárga héjából, 1-2 réteget rajta szoktam hagyni, mert szépen színezi a levest.

Ha valaki szereti, tálaláskor meg lehet szórni a levest kevés, friss apróra vágott petrezselyemmel.

Erdélyi tyúkhúsleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tarhonyaleves
Tarhonyaleves

A szalonnát zsírjára sütjük, majd kiszedjük egy szűrőkanállal és félretesszük. A visszamaradt zsírban félig megpirítjuk a tarhonyát, ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gomba krémleves
Gomba krémleves

A gombát felkockázzuk, puhára főzzük és majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és a felkockázott burgonyát. Néhány per...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Kolbászos minestrone orzo tésztával
Kolbászos minestrone orzo tésztával

A répákat karikára vágjuk, és egy olívaolajjal felhevített lábasba rakjuk. Ezután hozzáadjuk a kis darabokra szeletelt angol zellert, majd következik a durvára vágott hagyma. Utol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Fejtettbab-leves gazdagon csülökkel
Fejtettbab-leves gazdagon csülökkel

1. A füstölt csülköt és a füstölt tarját érdemes kuktában elkészíteni, tehát együtt feltesszük főni 3 liter hidegvízbe, kb 60-70 perc alatt elkészül a kuktában. 2. Ezalatt megtisz...

Elkészítési idő: 145 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk