60 dkg liszt
3 evőkanálnyi olaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl víz
2 dl tej
2 csapott evőkanálnyi cukor
só
A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel - erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut. A lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy - könnyen formálható, laza - tésztát kaptál, ami elengedi a tál falát, akkor ne adj hozzá többet.
Fedd le a masszát egy laza szövésű konyharuhával, és tedd félre kelni körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat - 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd ,- és újabb fél óráig hagyd őket kelni.
Miután ez is letelt, forrósíts olajat - annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos - egy nagyobb serpenyőben, és süsd ki a tésztát.
STÍRIAI METÉLT-el ma már ritkán találkozunk. ( Nem tévesztendő össze a vargabélessel!) Fél kg túró, egy tojás, 20 dkg liszt, só egy kanál tejföllel jól gyúrható tésztát készítek...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Keverjük össze a hozzávalókat, egy híg tésztát fogunk kapni. 2. Töltsük a tésztát olajjal kikent serpenyőbe és a tetejére rakjuk a kedvenc feltétünket (kolbász, sonka, főtt to...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűPici olajat felhevítek, bele teszem a bacont.Amikor megsült levezem a tűzhelyről.Kifőzöm a tésztát sós vízben.Összekeverem a tésztámat a baconnel.Kiszedem egy tányérba ráteszem a t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben fogkeményre (al dente) főzzük. Amíg a víz melegszik, a serpenyőben egy kevés olívaolajon megpirítjuk a szalonnát, majd kiszedjük, és papírtörlőre tesszük (ha...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű