Tészta:
60 dkg liszt (lehet fele-fele tönköly-sima)
2 kávéskanál só
1/2 kocka friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj
3 dl tej vagy víz (pl. fele-fele arányban)
Töltelék:
40 dkg csirke máj
1 nagy fej vöröshagyma vagy póréhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2 ek olaj
só, bors, kakukkfű, petrezselyem
Tetejére reszelt sajt, bármilyen!
A dagasztótálba vagy a kenyérsütő üstjébe tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedésbe kerül a cukor, élesztő, langyos tej. 10 perc alatt felfut az élesztő, utána mehet hozzá a többi alapanyag. Dagasztás után duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
A májat átmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
A vöröshagymát összevágjuk, kevés olajon megdinszteljük és hozzáadjuk a kinyomott vagy lereszelt fokhagymát, a májat, majd kevergetve, nagy lángon lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon.
Sózzuk, borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Töltés előtt hűtjük.
Mikor megkelt a tészta, 8 vagy 16 részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk. A tésztának mindkét hosszabb részét feltekerjük, tehetünk bele sajtot is, úgy biztosan nagy sikere lesz a széleinek is!!! A két végét összecsípjük kialakítva a pide formát. El is kezdhetjük megtölteni a csirkemájjal, kockázhatunk rá paradicsomot és végül sajttal szórjuk. Kenjük meg kis vízzel kevert tojássárgával a tészta széleit. Valószínű 2 tepsibe fog beleférni, így az első tepsit hideg sütőbe tesszük és akkor gyújtjuk be 200 fokra, ekkor még szépen kelnek a tészták és nem pazaroljuk a gázt, míg a másik tepsi addig kint kel.
Kb. 20-30 perc alatt arany színűre sütjük.
Először is egyszerűen tegyük az összes hozzávalót egy tálba, és keverjük össze mixerrel vagy habverővel Ezután egy bevonatos serpenyőt vékonyan kivajazunk és felforrósítunk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEhhez egy kissebb tepsibe beletesszük a szilvaparadicsomokat (a szárukkal együtt) és a fokhagymát, majd az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Megsózzuk és rádobál...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: KözepesGépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőnek a fűszervajat dobjuk össze. Ehhez egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten megkaramellizáljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kevés olajon. A felolvasztott vajba b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű