menu

Családireceptkönyv.hu

Hűtős lángos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához

1 kg búzaliszt (BL55)
50 g élesztő (friss)
300 g tejföl (12%-os)
500 ml 1,5%-os tej
1 evőkanál só

A kenegetéshez

4 evőkanál étolaj

A sütéshez

étolaj

Elkészítés:


Ha az embernek nincs ideje, kedve, energiája főzőcskézni, praktikus lehet elkészíteni ezt a hűtős lángos receptet, mert belőle 5 perc alatt kész a friss, ropogós lángos. Tésztája 1 hétig is eláll a hűtőben (vagy télen az erkélyen), a sütőben tarthatunk erre a célra egy magas falú serpenyőben olajat, amit gyorsan előkapunk és pár perc alatt kisütünk benne annyi lángost, amennyire épp szükségünk van. Mivel a tészta felülete nem lisztes, így nem szennyezi az olajat, az is tiszta marad. A tésztához való tejföl lehet joghurt vagy kefír is, és két kispohárnak tekinthető.

Az élesztőt fakanállal (ne fémmel!) simára keverjük a tejfölben (vagy joghurtban, vagy kefírben).

Az élesztős tejfölt felhígítjuk a tejjel és jól elkeverjük.

A lisztben kis mélyedést alakítunk ki, és a masszát beleöntjük a sóval elkevert lisztbe, fakanállal, majd robotgép spiráljával jól kidolgozzuk.
Kb. 2 evőkanálnyi olajat egy teljesen tiszta nejlonzacskóba öntünk és jól eldörzsöljük, hogy a zacskó belseje mindenhol olajos legyen. (Én a boltban vásárolható szemeteszacskót szoktam használni, mert ugye tiszta és méretben is megfelelő.) A zacskót helyezzük egy tálba, majd ebbe tegyük a tésztát.
A tészta felületén kenjünk el 2 evőkanálnyi olajat, majd helyet hagyva a kelésnek, csomagoljuk be és tegyük tálastul a hidegre.
Legalább 3-4 óra elteltével a tészta a duplájára kell, akár már süthető is.
Amikor friss lángost ennénk, csípjünk belőle egy nagyobbat, a kezünkben gyorsan nyújtogassuk ki, amilyen vékonyra tudjuk és óvatosan tegyük bő, forró olajba.
Ízlés szerinti feltétekkel fogyasztható... Elég ugye csak annyit kisütni, amennyit épp megeszünk, a többi tészta mehet vissza a hidegre, ott 1 hétig eltartható, annál tovább nem teszteltük.

Trükkök, tippek, praktikák:



Teljes elkészülési idő
tészta összeállítása 20 perc, 3-4 óra pihentetés
20 perc

Hűtős lángos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Domonkos
Tejszínes-paradicsomos tészta
Tejszínes-paradicsomos tészta

A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. Ráönjük a paradicsomot, majd felöntjük egy kevés vízzel. Sóval, borssal, bazsalikommal és 2 cs. cukorral ízesítjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Spenótos tészta
Spenótos tészta

Először kifőzzük a tésztát, de csak olyan olaszosra, azaz egy kicsit kemény legyen. Nagyon kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott megtisztított spenótot takaréklángon. Közbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kolbászos hot-dog
Kolbászos hot-dog

1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóhoz hozzáadva alaposan összegyúrjuk a tésztát. Vizet csak annyit adjunk hozzá, hogy jól formázható legye...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paradicsomos-sonkás tészta
Paradicsomos-sonkás tészta

A tésztát a csomagoláson írt módon megfőzzük. Közben 1 evőkanál olajon kicsit lepirítjuk a felcsíkozott sonkát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket. Összefőzzük. Mikor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk