Tésztához:
6 tojás fehérje,
10 dkg cukor,
20 dkg darált dió,
5 evőkanál liszt,
1 kiskanál sütőpor
20 dkg fehér csokoládé
5 evőkanál olaj
Krémhez:
20 dkg dió darabokra vágva,
20 dkg vaj,
15 dkg cukor,
6 tojás sárgája
Tetejére:
20 dkg csokoládé,
5 evőkanál olaj
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem. A diót a liszttel és a sütőporral összekevertem, majd óvatosan a habba forgattam. A masszát sütöpapirral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Kicsit hűlni hagytam, majd a tetejére kentem az 5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládét.
A krémhez 5 kanál cukrot karamellizáltam, hozzáadtam a vajat majd gyors kevergetés mellett a megmaradt cukorral elkevert tojások sárgáját és besűrítettem. Legvégül belekevertem a darabos diót amit megpergeltem kissé,mielőtt felvágtam. Kihűtöttem majd a csokoládé tetejére kentem . Tetejét bevontam az 5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládéval.Néhány órára hűtőbe raktam, majd forró vízbe mártott késsel szeleteltem.
Ezt a süteményt nagyon sokan készítik Erdélyben.Egy ismerősömnél ettem pár éve, ő egy román magazinból írta ki a receptjét de akkor nem kértem el, így amikor a tavasszal megláttam Ottis blogján rögtön tervbe vettem.Ha nem is sikerült akkor rögtön,de a hétvégén csak elkészült. Elkészítették még: Gál Edith ,sedith , Alíz
Aki szereti a dió-karamell párosítást,az ne hagyja ki,mert nagyon finom sütemény.A tésztára azért nem került fehér csoki,mert valami úton -módon a kamrámból eltűnt a 2 tábla fehér csoki és csak akkor vettem észre,amikor már a sütés közepében voltam,így oda is barnát tettem.A csokitolvajt majd meglesem,csak visszatér még:)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 cipóra osztjuk, tepsi hátán egyenként, 200 fokra melegített sütőben, kb 10 perc alatt kisütjük...
Elkészítési idő:Az almát vékonyra szeleteljük, majd a cukorral és a vajjal saját levében addig pároljuk, míg teljesen szét nem fő. Ekkor belekeverjük a diót, a mazsolát és a kakaót, és kevergetve...
Elkészítési idő:A kölest egy szűrő segítségével alaposan átmosom, majd felteszem főni az aszaltgyümölccsel, almalével és vízzel. Körülbelül 30 perc alatt puhul meg, ez idő alatt apró kockákra vágo...
Elkészítési idő: