Hozzávalók:
- kb. 8 alma (vagy amennyi az edényben elfér)
- fahéj
Lábas aljába:
- 10 dkg teavaj
- 4 ek. cukor
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
- 1 vaníliás cukor
1. Az almákat megpucolom, és a csutkáját kivágom belőlük. Félreteszem.
2. Egy nagy lábasban (amibe előre kipróbáltam az almákat, hogy beleférjenek) felolvasztom a teavajat, majd belerakom a 4 evőkanál cukrot, karamellizálom. Leveszem a tűzről, majd az almákat jól beleforgatom a karamellbe, hogy minden oldalról ragadósak legyenek. :) Szépen elhelyezem őket.
3. Előmelegített sütőbe helyezem az almákkal teli lábast. Kb. 20 percig nagy lángon sütöm őket. Ezalatt nyugodtan elkészítem a piskótát.
4. A tojásokat kettéválasztom.
4. a) A 6 tojássárgáját a 6 evőkanál cukorral kikeverem, addig,
míg ki nem fehéredik.
A 6 evőkanál liszthez hozzákeverem a sütőport, a csipet sót, és a vaníliás cukrot.
A lisztes keveréket belekeverem a felvert tojássárgájába (ezt már fakanállal csináltam, a gép nem bírta volna).
4. b) A 6 tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgás krémhez. A hab ne törjön nagyon össze.
5. Kiveszem a sütőből a lábast, ízlés szerint fahéjjal megszórom az almákat.
6. A piskótatésztát ráöntöm az almákra, hogy befedje őket.
7. Berakom a sütőbe, majd aranybarnára sütöm. Villapróbával nézem a tésztát, hogy megsült -e belül is. (sütőtől függ).
8. Ha megsült, körbevágom a lábas szélénél, hogy elválljon az oldalától a tészta.
9. Még melegen ráteszek egy tányért (ami pont akkora, mint a lábas, vagy még szélesebb), majd ráfogom, és megfordítom az egészet, így az almatorta magától "ráesik" a tányérra.
10. Megvárom, míg kihűlt, és megesszük. :)
A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez azért jó,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA rizst feltesszük főni a vízben. Amikor beszívta az összes vizet, akkor hozzáadjuk a vajat, és felöntjük a tejjel. Teszünk bele kevés cukrot, és vaníliás cukrot. Időnként megkever...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA cukorból , vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a citrom/narancs héjat és kihűtjük. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. Fokozatosan hozzáadjuk az olajat és t...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA krém hozzávalóit elkeverjük, kis lángon besűrítjük (pudingnál is sűrűbb állagúra), félretesszük hűlni. A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a kefirt és a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű