Hozzávalók 3 minitortához:
A piskóta mintájához (recept innen; 30-31. old.)
- 1 tojásfehérje
- 30 g porcukor
- 40 g liszt
- 30 g olvasztott vaj
Piskóta:
- 3 egész tojás
- 3 ek. cukor
- 1,5 ek. liszt
- 1,5 ek. kakaópor
- 1 kk. sütőpor
- 1 ek. víz
Sóskaramell-mousse:
- 100 g cukor
- 70 + 100 g habtejszín
- 20 g akácméz
- fél kk. fleur de sel (vagy finomabb szemcsés tengeri só)
- 1 lap zselatin (= 2 g)
Ganache:
- 25 g étcsokoládé
- 30 g habtejszín
- 1 tk. akácméz
- 2 tk. pirított szezámmag
A piskótával kezdem. A mintákhoz a vajat a porcukorral kihabosítom, hozzáadom a tojásfehérjét, botmixerrel alaposan elkeverem, majd hozzáadom a lisztet is, és egyneművé keverem. Hűtőben kb. 5-10 percig hűtöm. Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral (még jobb, ha Silpat lappal béleljük ki, mert a sütőpapír picit hajlamos gyűrődni). A sünis sablont szorosan ráteszem a sütőpapírra, és belekenem egy szilikon spatula segítségével a mintázáshoz készült masszát, majd óvatosan felemelem a sablont, hogy a minta ne kenődjön el. Szorosan egymás mellé három sünimintát készítek, a sütőpapír kimaradt nagyobb felületére a mintázó masszával csíkokat rajzolok egy habzsák segítségével - de bármilyen más, tetszőleges mintát is rajzolhatunk. A tepsit hűvös helyre teszem, míg a piskótatésztát a hagyományos módon elkészítem. A tojásfehérjéket a cukorral felverem, majd hozzáadom a tojássárgákat és a vizet, végül beleforgatom az átszitált liszt-kakaópor-sütőpor keverékét. A piskótatésztát elterítem az előzőleg mintákkal díszített sütőpapíron, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.
Ha a piskóta langyosra hűlt, lehúzom róla a sütőpapírt. A sünimintákat 8 cm átmérőjű desszertgyűrűvel kiszaggatom és félreteszem - ez lesz majd a minitorták teteje. A desszertgyűrűk kerületét és magasságát megmérem, és ennek megfelelően három csíkot vágok ki a csíkos piskótából. Ezekkel körbebélelem belülről a desszertgyűrűket. Egy kisebb kiszúróval végül kisebb korongokat szúrok ki, amelyeket a minitorták aljára teszek.
Jöhet a karamell-mousse. Érdemes a karamell hozzávalóit előre kimérve kikészíteni, mert gyorsan kell majd dolgozni. A cukrot néha-néha megkeverve karamellizálom: egészen mély borostyánszínűre érdemes karamellizálni, hogy karakteres íze legyen a karamellnek. Miközben a cukor karamellizálódik, a 70 g tejszínt forrásig melegítem. Ha a karamellizálás kész, óvatosan hozzáadom a karamellhez a mézet (vigyázat, fröcskölhet!), majd apránként, folyamatosan kevergetve a forró tejszínt is. Egyneművé keverem, majd hozzáadom a sót, végül pedig az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart lapzselatint is feloldom benne. Szobahőmérsékletűre hűtöm. A maradék 100 g habtejszínt habbá verem (nem kell egészen keményre, csak legyen egy kis tartása), majd két részletben a karamellhez forgatom. A mousse-szal megtöltöm a piskótával kibélelt desszertgyűrűket. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap elkészítem a ganache-t. A tejszínt a mézzel forrásig melegítem, majd beledobom a feldarabolt étcsokoládét, és egyneművé keverem. Végül hozzáadom a száraz serpenyőben előre megpirított szezámmagot is. A desszertgyűrűket lecsúsztatom a minitortákról. A minitorták tetején szétosztom a ganache-t, és óvatosan ráhelyezem a sünis mintával díszített piskótakorongokat. Ahogy a ganache megszilárdul, szépen rögzíteni fogja a piskótakorongokat a minitorták tetején.
A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra), és egy tepsire sütőpapírt terítek. 2. A tojásokat szétválasztom. A cukor egyharmadát a sárgájához adom. A fehérjét lágy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a porcukorral habosra verjük robotgép segítségével. Addig keverjük, amíg nagyon jó tartású habot kapunk. Ez eltarthat akár 15 percig is, de megéri, mert így nem esik ös...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA tojásokat a cukorral vízgőz felett, robotgéppel alacsony fokozaton addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ha van ételhőmérőnk akkor 80-83 fokig kell melegíteni. Vegyük le a vízfürdőr...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű