25 dkg karalábé
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyem gyökér
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál ételízesítő/ el is maradhat
só, bors
apróra vágott petrezselyemzöld
3 dkg levestészta (pl. tyúknyelv, eperlevél)
1.5 liter víz
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockára vágjuk. Az olajat felmelegítjük egy fazékban, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, üvegesre sütjük és megszórjuk a liszttel. Amikor átforrósodik, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük és felengedjük a vízzel.
Bele tesszük a zöldségeket és a fűszereket a petrezselyemzöldön kívül, felforraljuk, és amikor abbahagyja a habzást, lassú tűzön fedő alatt félig megfőzzük. Ekkor beletesszük a tésztát, a petrezselyemzöldet, és készre főzzük. Tálaláskor meglocsolhatjuk kikevert tejföllel.
Készíthetjük vajas petrezselymes galuskával is, úgy még finomabb. 10 dkg lisztben elmorzsolunk 2 dkg vajat, beleütünk egy tojást, sózzuk, beletesszük 5 szál összevágott petrezselyemzöldet, és annyi vízzel keverjük össze, hogy szaggatható lágy galuskatésztát kapjunk. A forró levesbe kiskanállal beleszaggatjuk.
A sütőtököt 200+ fokon megsütjük, előtte felvágjuk, cukrozzuk-fahéjazzuk. Kb 1 óra alatt megsül.Ezután a hagymát, a gyömbért megpároljuk, sózzuk,borsozzuk és a lefejtett tökpürét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karalábét, répát meghámozzuk. A karalábét csíkokra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a delikátot és felöntjük vízzel. Ha kell, sózzuk, de szerintem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA salátaleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben megfőzzük. Közben az olajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és felengedjük a tejjel. Sóz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet tegyük egy dagasztó edénybe . A közepébe alakítsunk ki egy kis fészket . Tegyük bele a mézet . Morzsoljuk rá az élesztőt . Öntsük fel 1 dl meleg vízzel . Hagyjuk , hogy a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű