- 30 dkg nagyszemű lencse,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 1 ek olaj,
- 1 db vöröshagyma,
- fél csokor zeller zöld,
- 3 szál sárgarépa,
- 1-2 petrezselyem,
- 1 póréhagyma,
- babérlevél,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 szegfűszeg,
- csipet só,
- 1/4 tk egész fekete bors,
- 1 nagyobb burgonya,
- 1 doboz tejföl,
- 2 pár virsli
A lencsét - a babbal ellentétben - nem kell túlzottan sokáig beáztatni a főzés előtt, elegendő annyi idő áztatásra, amíg a hozzávalókat megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát vágjuk kockára, a hagymákat és a zöldségeket pedig karikázzuk. Kevés olajon pirítjuk ki a szalonna zsírját, tegyük rá a zeller-zöldet majd a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a többi zöldséget. A lencsét szűrjük le és azt is adjuk a zöldségekhez. annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és a fokhagymát, egész borsot és szegfűszeget. Fedő alatt pároljuk. Amikor a lencse és a zöldség is félig megfőtt, tegyük bele a kockára vágott burgonyát. Készre főzzük. Ha elkészült, adjuk hozzá a már kész leveshez a tejfölt és jól keverjük el, majd a felkarikázott virslit. Tovább már nem kell főzni, csak fedő alatt összepárolni.
A répákat karikára vágjuk, és egy olívaolajjal felhevített lábasba rakjuk. Ezután hozzáadjuk a kis darabokra szeletelt angol zellert, majd következik a durvára vágott hagyma. Utol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtkrémleveshez a leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a kétféle lereszelt sajtot, és kis lángon addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Habverővel simára keverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsleveskockát belerakjuk kb. 2,5 liter vízbe, hogy feloldódjon. Ha ez megtörtént, belerakjuk a sajtokat. Sóval, borssal fűszerezzük. Felforraljuk. A tejföllel vagy tejszínnel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát alaposan folyóvíz alatt megmossuk, ha már a kalap alatt látjuk a spóratartó lemezkéket(barna csíkocskák) akkor meg kell pucolni, ha nem válik el a gomba "bőre" akkor simán...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű