Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Békebeli ropogós kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt (BL55)
1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
2 dl tej
1 dl víz
2 dkg (20 g) élesztő
2 teáskanál (10 g) só

Elkészítés:


A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
308.Csavart kenyér zabpehellyel
308.Csavart kenyér zabpehellyel

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. (Alulra kerül a folyadék, zsíradék, tejtermék, erre a szárazanyagok.) Géppel 10 percig dagasztom. Olajos kézzel kicsit átsimogato...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Sajtos pogácsa (GM)
Sajtos pogácsa (GM)

Előkészítés Az élesztőt felfuttatjuk. Egy közepes méretű tálba kimérjük a lisztet, majd megsózzuk. Belemérjük a tejfölt. Megmelegítjük a margarint majd ezt is bele tesszük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: PIRO
Puha belsejű kenyér
Puha belsejű kenyér

A sütőt bekapcsoljuk 225 fokra. Az útifűmaghéjat a vízzel összekeverjük, félretesszük, hogy a vizet magába szívja. Közben kimérjük a többi száraz hozzávalót és a szezámpehely...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vajas croissan
vajas croissan

Kétféleképpen készítettem már el a croissanokat, most azt írom le, amelyik nekem jobban bevált. Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból, a vaj kivételé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk