Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Békebeli ropogós kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt (BL55)
1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
2 dl tej
1 dl víz
2 dkg (20 g) élesztő
2 teáskanál (10 g) só

Elkészítés:


A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Sárgarépás zsömle
Sárgarépás zsömle

Az élesztőt 1/2 bögre langyos vízbe+ cukor felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a korpával kevert liszthez öntjük, sózzuk, belerakjuk a vajat, a répát, a tojást. A tésztát – fokozatosa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szlovák sörös kenyér
Szlovák sörös kenyér

Jó alaposan kidolgozzuk és 2 órát ír a recept, hogy keljen. Én másfelet hagytam, gyönyörűen megkelt ezalatt. Átgyúrtam, 8 darabba osztottam, 20 dkg darabok lettek. Egy nagy, 28...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Négymagvas rusztikus bagett
Négymagvas rusztikus bagett

A hozzávalókat összekeverjük, vigyázat ragadós tészta lesz!!! Kezünket megmossuk a dagasztás után és jó alaposan beolajozzuk. Sütőpapírt beszórjuk a napraforgó maggal és ezen tapi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Főtt kifli
Főtt kifli

A liszteket egy tálba szitálom, hozzáadom a sót. A kenyérsütő gép üstjébe öntöm a folyékony hozzávalókat, majd a lisztet és belemorzsolom az élesztőt. Dagasztó kelesztő programra á...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk