sütés előtti este : 40 dkg. liszt , 1 dkg. élesztő , 3 dl. víz , ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni , letakarni és pulton hagyni . Másnap 60 dkg liszt , fél dl. olaj , 2 dkg só, 2 dkg élesztő , 3 dl. víz
összedagasztani. lehet géppel, vagy kézzel, akkor jó ha elválik a dagasztó falától és gombóccá válik. lehet vizet adni hozzá, ha szükséges , ez liszt függő . Kétszer 40 percig kelesztem , a 2. végénél begyújtom a sütőt 250 fokra. Megformázom a veknit, kilapítom, majd jobbról feléig és balról feléig behajtom. A két végét háromszögbe hajtom , azután a végéről elkezdem feltekerni, minden tekerésnél lenyomkodom a kezemmel . Szép vekni lesz, mehet a jénaiba, vagy a kacsasütő vaslábasba. bemetszem , a jénai tetejét is bespriccelem . Mikor szépen pirulgat tetejét leveszem és még 15 percig sütöm .
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk majd duplájára kelesztjük! A megkelt tésztát megfelezzük és 2 kör alakú lapot nyújtunk belőle.Az egyikre ráhelyezzük a félbevágott és a belsejé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. 2. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel, a sóval és az olajjal. 3. Meleg helyen kb háromnegyed órát kel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagasztani,kicsit lágyabb tészta. 1 óra kelesztés, duplára. 10 felé osztani. Gömbölyíteni, letakarva 10 percig pihentetni. Keskeny, hosszú csíkot nyújtani, hosszában félbehajta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűez 3tepsi kifli.itt kb 6 deci tej.1deci viz. 1eleszto, olyan kocka budafoki.kb 1rama margarin.kocka vagy dobozos.mindegy.so.cukor.liszt. Egy bogre(3dcl)langyos tej.bele 2kiskanal...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz