Családireceptkönyv.hu

Linzer - tojáshabbal


Írta:

Adag: 4-5 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


300 gbúzafinomliszt
100 gporcukor
200 gvaj
1 csomagsütőpor
1 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálreszelt citromhéj
TOJÁSHAB:
4 dbtojás fehérjéje
360 gkristálycukor
KÖZEPÉRE:
250 glekvár (én szilvalekvárt használtam)
kevés víz
kevés rumaroma

Elkészítés:


Először elkészítjük a tésztát: a lisztet, porcukrot és sütőport elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, reszelt citromhéjat és sima tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy szaggatóval kiszaggatjuk a szabadon választott formákat, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon készre sütünk, majd kihűtünk.
Elkészítjük a tojáshabot: 240 g kristálycukrot egy edénybe teszünk, felöntjük annyi tejjel, hogy pont ellepje (100-120 ml), és elkezdjük melegíteni. Ha elkezdett főni, a lángot minimumra vesszük, és addig főzzük, míg a cukor fel nem oldódik (keverés nélkül). A tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd folyamatos kevergetés mellett kanalanként hozzáadjuk a 120 g cukrot, végül apránként a cukros szirupot. Ezután még 4-5 percig verjük, akkor jó, ha a hab egységes, mégis sűrű.
A tojáshabot habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük a kész süteményeket (én mindegyik süteményre tettem tojáshabot, azonban a formák közepén a szaggatás során a legkisebb szaggatóval kisebb lyukat is szaggattam, és a mini lyuk köré vittem fel a tojáshabot). Miután mindegyik süteményre felkerült a tojáshab, visszatesszük őket a sütőbe, 50 fokra, 45 percig – megszárítjuk a tojáshabot.

Trükkök, tippek, praktikák:


A lekvárt egy kevés vízzel elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a rumaromát és kihűtjük. Én a lekvárt egy habzsákba töltöttem, és ezzel raktam egy keveset a linzer közepére. További megoldás, ha a lekvárral két linzert összeragasztunk, ilyenkor a tojáshab minden 2. linzer tetejére kerül. Jó étvágyat!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diétás banános zabpehely keksz
Diétás banános zabpehely keksz

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 2. A zabpelyhet picit megdaráljuk, hogy szemcsés legyen, de nem túl nagy és ne por. 3. A zabpehelyhez öntjük a kakaóport, fahéjat és a vil...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül
Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül

A kekszet apróra törjük és hozzákeverjük a vajat, a meggyes gyümölcslét és a porcukrot, majd robotgéppel összedolgozzuk. Amikor kemény pép lesz belőle, belekeverjük a kimagvalt meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis muffin
Csokis muffin

A vajat és a csokoládét olvasszuk meg. Keverjük össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Keverhetjük robotgéppel vagy akár kézzel is. .Adagoljuk ki a muffin formába, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bodzafánk (Gizi)
Bodzafánk (Gizi)

A bodzavirágot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd csipkedjük le a szárról. A tojást keverjük össze a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd keverjük hozzá a tejsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk