300 gbúzafinomliszt
100 gporcukor
200 gvaj
1 csomagsütőpor
1 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálreszelt citromhéj
TOJÁSHAB:
4 dbtojás fehérjéje
360 gkristálycukor
KÖZEPÉRE:
250 glekvár (én szilvalekvárt használtam)
kevés víz
kevés rumaroma
Először elkészítjük a tésztát: a lisztet, porcukrot és sütőport elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, reszelt citromhéjat és sima tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy szaggatóval kiszaggatjuk a szabadon választott formákat, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon készre sütünk, majd kihűtünk.
Elkészítjük a tojáshabot: 240 g kristálycukrot egy edénybe teszünk, felöntjük annyi tejjel, hogy pont ellepje (100-120 ml), és elkezdjük melegíteni. Ha elkezdett főni, a lángot minimumra vesszük, és addig főzzük, míg a cukor fel nem oldódik (keverés nélkül). A tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd folyamatos kevergetés mellett kanalanként hozzáadjuk a 120 g cukrot, végül apránként a cukros szirupot. Ezután még 4-5 percig verjük, akkor jó, ha a hab egységes, mégis sűrű.
A tojáshabot habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük a kész süteményeket (én mindegyik süteményre tettem tojáshabot, azonban a formák közepén a szaggatás során a legkisebb szaggatóval kisebb lyukat is szaggattam, és a mini lyuk köré vittem fel a tojáshabot). Miután mindegyik süteményre felkerült a tojáshab, visszatesszük őket a sütőbe, 50 fokra, 45 percig – megszárítjuk a tojáshabot.
A lekvárt egy kevés vízzel elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a rumaromát és kihűtjük. Én a lekvárt egy habzsákba töltöttem, és ezzel raktam egy keveset a linzer közepére. További megoldás, ha a lekvárral két linzert összeragasztunk, ilyenkor a tojáshab minden 2. linzer tetejére kerül. Jó étvágyat!
Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját összedolgozzuk a cukorral, a liszttel és a sütőporral, majd óvatosan a habot is belekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótamasszát a szokásos módon elkészíjük, majd egy 20*30 cm-es tepsiben megsütjük. Közben elkészítjük a ragut. Egy lábasba tesszük a hozzávalókat a citromlé kivételével, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrni, nyújtani, szaggatni és sütni ( kb 10 perc alatt megsül)
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűTojásfehérjét habbá verni. A többi hozzávalót összekeverni (mixer), és ebbe forgatni bele a fehérjehabot + a mazsolát. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelni, ebbe mehet bele a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű