Fél kg. liszt, 10 dkg. margarin , 25 dkg. méz , 1 citrom héja reszelve , 1 kk. szódabikarbóna , fél zacskó mézes fűszer keverék , 1 tojás és 2 sárgája , 10 dkg . cukor
A díszítéshez : 1 tojásfehérjéhez kb. 25 dkg. átszitált porcukrot és néhány csepp citromlevet adjunk és simára keverjük.
A mézet , a cukrot és a margarint olvadásig melegítem . Kihűtöm és belekeverem a tojásokat . 1 nagy tálba beleöntöm a lisztet , belerakom-elkeverem a szódabikarbónát és készítek egy mélyedést a közepébe. Ebbe beleöntöm a mézes keveréket és először fakanállal , majd kézzel jól összekeverem. Egy nagy zacskóba vagy alufóliába teszem és hűtőben 4-5 órát hűtöm ( lehet 1 éjszakát is )
Maroknyi darabokat veszek ki belőle és fél cm. vastagra nyújtom , majd szaggatom. Forró sütőben 4-5 percig sütöm .
A tészta nagyon gyorsan sül , mikor kiveszem még halványbarna és a formák szinte puhák ( lapáttal érdemes kiszedni ) . Előre megsüthető és akár néhány nap múlva is díszíthető.
A díszítéshez használhatjuk a porcukros zacskót , belekanalazzuk a keveréket és az egyik sarkába nyomjuk amin kis ollóval pici vágást ejtünk.
Ezt a tésztát használom a mézeskalács ház készítéséhez is .
Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzákeverjük a joghurtot, a villával felvert tojásokat, narancslét és az olajat. Egy sűrű, de...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelfőzzük a cukrot, tojást, mézet, kakaót. A vége felé belekeverjük a darált diót, és a tűzről levéve a vajat is. Felfőzzük a mázat, főzést követően ízesítjük a rummal. Megtöltj...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűHa van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs id...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTepsibe tesszük a csokipasztillákat, tetejére a marshmallow kerül. Előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig sütjük, míg a marshmallow teteje megbarnul. Keksszel kikanalazzuk a f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű