400 g akácméz
50 g porcukor
210 g vaj
700 g búzaliszt (BL55)
25 g szódabikarbóna
2 db tojás (apró, "S"-es méretű)
2 g gyömbér (őrölt)
2 g szegfűszeg (őrölt)
2 g kardamom (őrölt)
2 g fahéj (őrölt)
A díszítéshez
80 g tojásfehérje
160 g porcukor
A vajat, porcukrot, mézet kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és azzal is habosra keverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal, és a lisztes keveréket egy fakanál segítségével a tojásos keverékkel eldolgozzuk.
Az így kapott tésztát 15 percre hűtőbe tesszük, majd hengerré sodorjuk.
A kinyújtott tésztát kb. 25 g-os darabokra vágjuk. Golyóvá gömbölyítjük, majd tenyerünkben ellapítjuk, és pár centi távolságra a lemezre tesszük őket.
Most az előmelegített 200 C-os sütőben légkeveréses sütőben kb. 9-10 perc alatt kisütjük a puszedliket. Vigyázat, nagyon hamar megsül, nem szabad megégnie, mert keserű lesz! Az aljuk is szép világos legyen!
A tojáshab bevonathoz a porcukrot és a tojásfehérjét vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg ujjunkat csípi, ha beledugjuk. Aztán magas fordulaton lágy habbá verjük a meleg cukros fehérjét.
Egyenként belemártjuk a puszedlik tetejét. Végül villával tüskézzük. Majd hagyjuk, hogy megszáradjon rajtuk a hab. (Akár 40 C-os sütőben rá is lehet szárítani.)
Tegyük pléhdobozba legalább egy napra a bevonat nélküli puszedliket! A tojáshabbal fedett puszedlik tetejét hagyjuk teljesen megszáradni, és aztán dobozoljuk le. Levegőtől védve, jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt minél tovább érik annál finomabb, puhább.
lehet csokiba is mártani . a tésztába lehet mézes fűszer keveréket adni hozzá .
1. Szeleteld fel a cukkinit uborka szeletelőn olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak lehet. 2. Egy nagy edényben keverd össze az ecetetés az olajat. 3. Öntsd hozzá a cukkinité...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütünk egy málnás és egy mákos piskótát. A feltüntetett mennyiségek egy piskótára vonatkoznak. Kikeverjük a tésztákat a tojással és cukorral kezdve, azután hozzáadva a többi hozzáv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a vizet, az olajat, végül a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd 180 fokon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csigakeksz két tésztájához a hozzávalókat külön-külön összekeverjük és összegyúrjuk. (Ha nem akar összeállni, tegyünk hozzá egy kevés tejfölt.) A keksztésztákból cipót formázunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű