menu

Családireceptkönyv.hu

Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele
18 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
4 dl tej
+ tetszés szerinti ízesítő anyagok

Elkészítés:


A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a mararint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon.
Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele.
Változatok:

Csokoládés: a cukros liszthez még 3-4 ek. tiszta kakaóport adunk

Karamellás: a 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet

Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük.

Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.

Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.

Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.

Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.

Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.
Tanácsok: Lehet cukor helyett mézzel is készíteni, ilyenkor 10-15 dkg elég, és vagy egy kicsit kevesebb tej, vagy több liszt szükséges.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tanácsok:A fenti módon egy homogén, pudingszerű krémet kapunk, amiben az olvasztott vaj vagy margarin adja a jellegzetes "plusz" ízt, viszont a krém így kicsit nehezebb lesz.

Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom, bár nem csak az állaga, az íze is más így, mint az eredeti receptben.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: ani44
A kókusz és vaníliás krém isteni párosa: Bounty szel
A kókusz és vaníliás krém isteni párosa: Bounty szel

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a kakaóporral. Ezt a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és kevés tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk. Két részre o...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Máglyarakás
Máglyarakás

A zsemléket előző nap felszeleteljük kb 1 cm-es szeletekre és hagyjuk megszikkadni. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük és a margarinon cukorral és fahéjjal ízesítve megpá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Házi krémes
Házi krémes

1 A leveles tésztát a csomagoláson leírt módon szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A tepsit (30*40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük. 2 A tésztát a hosszabbik ol...

Elkészítési idő: kb.:1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgabarack hab
Sárgabarack hab

A sárgabarackot meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk ceruzavastagságú szeletekre. A tálaláshoz félretett barackot csak közvetlen előtte hámozzuk és daraboljuk, nehog...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk