menu

Családireceptkönyv.hu

Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele
18 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
4 dl tej
+ tetszés szerinti ízesítő anyagok

Elkészítés:


A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a mararint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon.
Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele.
Változatok:

Csokoládés: a cukros liszthez még 3-4 ek. tiszta kakaóport adunk

Karamellás: a 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet

Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük.

Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.

Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.

Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.

Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.

Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.
Tanácsok: Lehet cukor helyett mézzel is készíteni, ilyenkor 10-15 dkg elég, és vagy egy kicsit kevesebb tej, vagy több liszt szükséges.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tanácsok:A fenti módon egy homogén, pudingszerű krémet kapunk, amiben az olvasztott vaj vagy margarin adja a jellegzetes "plusz" ízt, viszont a krém így kicsit nehezebb lesz.

Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom, bár nem csak az állaga, az íze is más így, mint az eredeti receptben.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Intelligens krémes
Intelligens krémes

A tojássárgát a cukorral, vajjal elkeverem, hozzáadom folyamatosan a tejet és a lisztet. A fehérjét felverem és fakanállal hozzáadom a sárga masszához. Sütés: Zsírozott, liszteze...

Elkészítési idő: 1,5-óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Hullámszelet
Hullámszelet

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, sóval és az olajjal beleöntjük a kávét, a konyakot és jól elkeverjük. A lisztet , a kakaóport,a sütőport összekeverjük, majd beledolgozzuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Diós kosárka
Diós kosárka

A lisztet elmorzsolom a vajjal majd az összes hozzá valóval sima tésztát gyúrok. / én a kis kosárka formákat egy olajos ecsettel kikentem / A félkemény habbá vert fehérjéhez hozz...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
101. Franciakrémes
101. Franciakrémes

A hozzávalókat összegyúrni, hűtőbe tenni 1-2 órára. A kihűtött tésztát lisztezett deszkán, kétfelé vágjuk,kinyújtjuk. Tepsi hátulján 180 fokon 15 percig sütjük. krém:A tojásoka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk