Hozzávalók a lapokhoz:600 g liszt,,2 db tojás,
60-70 g margarin (lehet zsír is),,80 g porcukor,
1 kiskanál szódabikarbóna, citromlével felfuttatva,késhegynyi só,
tej amennyit felvesz (150-200 ml),1 kiskanál reszelt citromhéj.
Hozzávalók a krémhez:175 g liszt,,200 g cukor,,1 liter tej,
100 g vaj,,4 evőkanál cukor (a karamellhez),,1,5 evőkanál neszkávé,
2 tasak vaníliás cukor.
Kavarjuk ki a margarint a cukorral, a tojásokkal a sóval, a reszelt citromhéjjal, majd tegyük bele a citromlével felfuttatott szódabikarbónát és kavarjuk jól össze. Adjuk hozzá a lisztet és annyi tejet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk, majd hagyjuk állni 20 percet. Osszuk el a tésztát 5 egyenlő részre, nyújtsuk ki vékonyra és süssük meg egyenként a tepsi hátán. Egy lapot kb. 6-7 percig süssünk, amikor kisültek a lapok tegyük félre kihűlni őket.
Készítsük el a krémet: keverjük el a 200 g cukrot a liszttel majd adjuk hozzá a tejet, a neszkávét, a vaníliát és a karamellt (a 4 evőkanál cukorból készítsünk égetett cukrot, öntsük fel annyi vízzel, hogy egy sűrű szirupot kapjunk) kavarjuk össze a hozzávalókat majd lassú tűzön folytonosan kavargatva főzzünk sűrű krémet belőle. Vegyük le a tűzről és amikor kihűlt kavarjuk bele a vajat. Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat és egy éjszakára hagyjuk hideg helyen pihenni. Másnap rombusz formájú szeletekre vágjuk, a tetejét megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat!
A tésztához a liszt felét és a sót tegyük egy keverőtálba. Kézi mixerrel keverjük alacsony fordulaton, majd keverés közben adagoljuk hozzá a hideg vajat. Vegyük magasabb fokozatra,...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA tojássárgáját kikeverjük a vaníliával, és a cukorral, a pudingokkal, kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, és folytonos keverés közben sűrű krémmé főz...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: Könnyű1. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. 2. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a 2,5 dl tejben elkeverjük a búzadarát. Az 1 liter tejet a margarinnal, a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük főni, majd amikor felfőtt, belekeverjük a búzadar...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű