Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl langyos víz
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg sima liszt átszitálva (nem muszáj szitálni, de így levegősebb lesz a liszt, ezáltal még lazább lesz a tészta)
- 1 teáskanál só
A rétegek közé:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 10 dkg krémsajt (lehet helyettesíteni tejföllel)
- 15 dkg főtt vagy füstölt sonka
- 10 dkg kolbász és szalámi vegyesen
- 1 nagyobb fej lila hagyma
A tetejére:
- 1 tojás
- magok (szezámmag, napraforgómag...)
1. A tésztát dagaszthatjuk kézzel vagy a kenyérsütőgépben is. Én robotgéppel dagasztottam.
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és bedagasztjuk.
2. A kolbászt, szalámit, sonkát és a megtisztított lila hagymát apróra vágjuk.
3. Nem kell pihentetni a tésztát, dagasztás után három egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk vékony téglalapra az egyiket, lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanakkorára, ráhelyezzük az elsőre (amely már le van kenve a vajas-olajjal). A másodiknak a tetején egyenletesen elkenjük a krémsajtot, és rászórjuk a sonkát, kolbászt, szalámit, hagymát. Kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük az előzőekre és ezt is lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a másik felével. A tészta egyik oldalát behajtjuk középre, a másik oldalt is behajtjuk középre. Majd felülről behajtjuk is behajtjuk középre, és az alsó felét is ráhajtjuk középre. Az egészet megfordítjuk úgy, hogy a felső hajtogatott rész kerüljön alulra, felülre pedig a sima rész.
Hagyományos módon párolt rizst készítünk. A karfiolt sós vízben leforrázzuk és vajon elkezdjük párolni a fokhagymával. Hozzáadjuk a párolt rizst és felöntjük a tejszínnel. Alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMossuk meg a burgonyát, és főzzük meg héjában Miután megfőtt, tisztítsuk meg héjától, és vágjuk fel vékony szeletekre Kenjünk ki jól egy tepsit fokhagymával, helyezzünk el benn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és 15-20 percig hideg vízben áztatjuk. A szeleteket kiolajozott muffin tepsibe rendezzük, egyet az aljára, ötöt körben, fedésben...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHagymát sóval olajon megdinsztelünk, utána paprikát, paradicsomot, hámozott krumplit dobunk rá.Köménymagot rászórunk! A piros paprikát kicsivel később keverjük hozzá.Mikor már majd...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű